Gemeente Stein


IKL werkt in boomgaarden en overige groene elementen 22-04-2005

In de Westelijke Mijnstreek verrichten medewerkers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL de komende maanden vormsnoei aan 3500 hoogstamfruitbomen.

De afgelopen maanden zijn daarbij 325 nieuwe hoogstam bijgeplant. Al met zal dit de komende jaren leiden tot een behoorlijke verbetering van de natuur en landschap. Daarbij zullen mensen van IKL ook her en der maaiwerk verrichten in graften en holle wegen die recent in onderhoud zijn genomen.

Fruitgaarden in en rond de dorpen waren eeuwenlang beeldbepalend voor Zuid-Limburg. In de afgelopen vijftig jaar zijn nogal wat boomgaarden vervangend door laagstam of verdwenen door de aanleg en uitbreiding van industrie, woonwijken en wegen.
Gelukkig neemt de belangstelling onder boeren en burgers voor deze karakteristieke bomen weer toe, wat leidt tot een herstel van de karakteristieke landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het gebied.

Zomersnoei
Een aantal jonge fruitbomen snoeit IKL, al dan niet in het bijzijn van de bewoners deze zomer. Deze zogenaamde vormsnoei is noodzakelijk voor de vorming van de hoofd en gesteltakken van de bomen. Ter voorkoming van de loodglansziekte, zal dat bij de pruimen en kersen na de pluk plaatsvinden.

Ter bevordering van de zorg en het onderhoud aan de bomen, volgt het merendeel van de hoogstamliefhebbers een snoeicursus. Daar waar de deskundigheid bij personen in dorpen nog aanwezig is vindt vaak uitwisseling met nieuwe hoogstamliefhebbers plaats over onderhoud en beheer van de bomen.

Nazorg in landschapselementen
In een aantal holle wegen en andere karakteristieke landschapselementen in Beek, Stein, Schinnen en Sittard-Geleen is de afgelopen jaren noodzakelijk onderhoudswerk uitgevoerd. Daarbij zijn de bomen en struiken afgezaagd, waarna ze weer opnieuw zullen uitlopen.
Ter voorkoming dat de afgezaagde stobben en bijgeplante struiken en bomen overwoekerd worden door braam, brandnetel over bosrand wordt de omgeving van de uitbottende bomen en struiken selectief gemaaid. In ieder geval zal de komende tijd onder meer woerden gewerkt aan twee markante holle wegen, een in Spaubeek en een ander bij Nagelbeek. Verder zal IKL ook nog aan de slag gaan in twee loofbossen aan de Daalweg in Puth, naast de provinciale weg De Keldenaar en aan een gedeelte van het wegtalud aan de Kattekop in Stein.

In een aantal andere gebieden die IKL in onderhoud heeft, laat men dit maaien bewust achterwege, zodat de planten tot bloei en zaadvorming kunnen komen en tot bloei en zaadvorming kunnen komen en zo tot voordeel zijn van de vlinders, zweefvliegen en bijen. Op den duur zullen deze ruigteplanten echter weer op een natuurlijke manier worden teruggedrongen door de schaduw van de steeds meer tot ontwikkeling komende bomen en struiken.

Komend najaar en winter zal IKL verder weer aan de slag gaan aan het typische kaap, zaag en snoeiwerk in een vijftiental karakteristieke Limburgse landschapselementen als holle wegen, graften en bosjes. Daarbij gaat het niet alleen om het selectief dunnen, maar ook om het typisch hakhoutbeheer.

Voor meer informatie : 04750 - 386430 of ikl@ikl-limburg.nl