Scholieren maken werk van wetenschap
Finale Scholierenwedstrijd Imagine...
Vijf groepjes scholieren presenteren op vrijdag 22 april a.s. hun bedrijfsplannen voor ontwikkelingslanden tijdens de finale van de scholierenwedstrijd Imagine... 2004-2005 in congrescentrum De Reehorst te Ede. In hun plannen hebben ze oplossingen van wetenschappers uit de Life Sciences voor problemen in deze landen uitgewerkt. Met hun presentatie en een zelfgemaakte reclamefilm moeten de scholieren tijdens de Werkgroependag van de Nederlandse Biotechnologische Vereniging de jury en het publiek van hun idee zien te overtuigen. De winnaars mogen op reis naar het land van bestemming. Daarnaast wordt alles in het werk gesteld om het winnende plan daadwerkelijk uit te voeren.
De scholieren hebben heel wat werk moeten verrichten om in de finale van Imagine te komen. Ze hebben onder andere met wetenschappers experimenten uitgevoerd in een laboratorium en tijdens een bijeenkomst in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden hun ideeën besproken met specialisten op het gebied van ontwikkelingswerk.
Uit alle verslagen werden de volgende vijf geselecteerd voor de finale:
Het uitroeien van malaria in Kenia - Markland College uit Oudenbosch
Brood uit rijstmeel in Mozambique - Stanislascollege uit Delft
Olie uit afvalavocado`s in de Dominicaanse Republiek - Jacob Roelandslyceum uit Boxtel
Landbouw in de woestijn van China - Jacob Roelandslyceum uit Boxtel
Betere Quinoa voor Bolivia - Tabor College uit Hoorn
Imagine... stelt met de jaarlijks terugkerende scholierencompetitie de problematiek in ontwikkelingslanden aan de orde, en de manier waarop wetenschappers uit de Life Sciences deze problematiek aanpakken. Scholieren werken in het kader van hun profielwerkstuk wetenschappelijke voorstellen uit tot een business plan. Voor de uitwerking van hun plan dienen zij zich te verdiepen in de problematiek, de oplossing die het voorstel aandraagt en de mogelijkheden dit voorstel te implementeren. De ideeën voor deze biotechnologische toepassingen komen van levenswetenschappers en biotechnologen uit heel Nederland. Zij hebben projectvoorstellen ingediend die de scholieren in groepjes van 2 tot 5 uitwerkten. De tien finalisten van a.s. vrijdag zijn geselecteerd uit een vijftigtal scholieren die in september 2004 aan de wedstrijd is begonnen.
Technische Universiteit Delft