Gemeente Voorschoten

Persberichten - Herdenkingsboek zestig jaar bevrijding vanaf 22 april verkrijgbaar bij afdeling Burgerzaken
Uitgebracht op: maandag 18 april 2005

Dit jaar is het zestig jaar dat de Tweede Wereldoorlog voor Nederland en Nederlands-Indië ten einde kwam. Daarom brengt de gemeente Voorschoten een herdenkingsboek uit, waarin herinneringen van Voorschotenaren aan de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Burgemeester W.M. Verver-Aartsen presenteert het boek op donderdag 21 april, 13.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, Leidseweg 25. Het herdenkingsboek is vanaf 22 april voor 10 euro verkrijgbaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente.

In het herdenkingsboek met de titel Voorschotenaren verhalen over oorlog en vrede vertelt een aantal Voorschotenaren zeer persoonlijke verhalen over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook komen twee Indiëgangers aan het woord over hun ervaringen in Nederlands-Indië. Hun verhalen staan naast gedichten en tekeningen met het thema oorlog en vrede, gemaakt door leerlingen van groep 8 van de Voorschotense basisscholen. Behalve verhalen, gedichten en tekeningen bevat het boek historische bijdragen van de Voorschotense journalist Joop Peeters over het uitbreken van de oorlog, de bezettingsjaren en het oorlogsmonument.

De achterliggende gedachte bij de totstandkoming van het boek was de verhalen op te tekenen van ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, zodat deze niet verloren gaan voor volgende generaties. Om jongeren ook bij de totstandkoming van het boek te betrekken, is voor de leerlingen van de Voorschotense basisscholen een gedichten- en tekenwedstrijd uitgeschreven. De vijf beste gedichten en de zes mooiste tekeningen hebben een plaats in het boek gekregen. De winnaar van de gedichtenwedstrijd, Stef Baas, mag zijn gedicht voorlezen tijdens de dodenherdenking op 4 mei bij het Oorlogsmonument naast het gemeentehuis.

Het boek is bedoeld om jongeren de inspiratie te bieden zich ook in de toekomst te blijven inzetten voor vrede en vrijheid. De Voorschotense basisscholen krijgen het boek dan ook cadeau, zodat de leraren van de hoogste klassen het kunnen gebruiken als lesmateriaal. Daarnaast levert het boek een bijdrage aan de lokale geschiedschrijving van Voorschoten. Het boek zal bij ouderen ongetwijfeld herinneringen naar boven brengen van hun eigen belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het idee voor het herdenkingsboek komt voort uit een vergadering van het comité van vrijwilligersorganisaties, dat de voorbereiding van 4 en 5 mei op zich heeft genomen. Behalve de uitgave van het boek, heeft dit comité een aantal andere activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van de zestigste viering van de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië. Van dit comité maken de volgende deelnemers deel uit: Anbo, oranjevereniging Koningin Wilhelmina, Joop Peeters, Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland, vereniging Keep them rolling en vereniging Sinfoniëtta.

Het herdenkingsboek is totstandgekomen dankzij een financiële bijdrage van coöperatiefonds Rabobank Voorschoten en Wassenaar, en Sensor Nederland b.v.


- einde bericht -