Ingezonden persbericht


Hoogvliet, 19 april 2005

Persuitnodiging

Hoogvliet zet zich in voor Borneocampagne Wereld Natuur Fonds

De deelgemeente Hoogvliet zet zich samen met de woningcorporaties Vestia en Woonbron in voor de Borneocampagne van het Wereld Natuur Fonds. Hoogvliet ondergaat momenteel een grootschalige vernieuwing waarbij zo'n 5000 woningen worden vervangen. Daarbij wordt hard gewerkt aan nieuwe duurzaamheid. Die wordt volgens de betrokken partijen onder ander bereikt door bij de nieuwbouw FSC-hout te gebruiken. De betrokkenen vinden dat de genoemde duurzaamheid van Hoogvliet niet mag worden bereikt door roofbouw op de natuur van Borneo. Deze opvatting sluit naadloos aan bij de campagne van het Wereld Natuur Fonds en bij het streven van Hoogvliet om zo 'duurzaam' mogelijk te bouwen.

Tijdens een manifestatie op 22 april 2005 ondertekenen de Hoogvlietse partners een intentieverklaring waarin ze zich committeren aan de doelstelling om zoveel mogelijk anderen binnen hun eigen achterban enthousiast te maken voor het toepassen van duurzaam geproduceerd hout. Niet alleen in Hoogvliet, maar ook daarbuiten. Ondergetekenden verwachten dat door dit initiatief een positieve bijdrage kan worden geleverd aan de campagne van het Wereld Natuur Fonds. De manifestatie vindt plaats in het informatiecentrum 'Hoogvliet vernieuwt' aan de Sprong 10 in Hoogvliet en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de manifestatie houden Hoogvlietse scholieren van 't Prisma een presentatie over het project scholen en Borneo.

Begin 2005 is het Wereld Natuur Fonds een campagne gestart voor Borneo om aandacht te vragen voor de natuurbeschermingsproblemen op dit eiland en om een begin te maken met de oplossing hiervan. De problemen zijn zo groot dat, als er nu geen concrete stappen worden gezet, er van de prachtige natuur binnen een tiental jaren weinig meer over is. De campagne maakt onderdeel uit van een door de internationale WWF-organisatie getrokken initiatief om de komende jaren met vereende krachten op Borneo aan de slag te gaan.

Een van de grootste problemen is de ongebreidelde en vaak illegale houtkap, waardoor onder meer de leefgebieden van de met uitsterven bedreigde orang-oetan verdwijnen. Naast het effectief beschermen van de belangrijkste gebieden, is een van de belangrijkste doelen van de campagne de houtkap meer duurzaam te laten plaatsvinden. Dit kan onder andere door het certificeren van bossen. In dit proces spelen boseigenaren, de handel, de afnemers en de opdrachtgevers die het gebruik van duurzaam geproduceerde houtproducten voorschrijven een belangrijke rol. De belangrijkste rol is wellicht weggelegd voor de afnemers en de opdrachtgevers. Als er geen vraag is naar duurzaam geproduceerd hout, is de handel er immers niet in geĂŻnteresseerd en de producenten zeker niet. Van de overheden op Borneo kan en mag op dit moment helaas nog niet worden verwacht dat ze de duurzame productie afdwingen.

Eind juni is er een bijeenkomst gepland waarbij de eerste resultaten worden gepresenteerd die de startbijeenkomst van 22 april heeft opgeleverd. Na de zomer wordt een handelsmissie naar Borneo gepland om met eigen ogen de resultaten van de roofbouw te aanschouwen en de alternatieven te presenteren. Later dit jaar zal een grote landelijke manifestatie plaatsvinden om de resultaten van alle acties in het kader van Borneo voor het grote publiek uit te dragen.

//// einde persbericht ////



Ingezonden persbericht