Technische Universiteit Delft

Delft, 31 03 2005

Tentoonstelling

'Twee 'richtingen' in de Duitse architectuur: 1949-1989'

Van 22 april tot en met 20 mei a.s. is bij de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft de tentoonstelling 'Zwei deutsche Architekturen 1949-1989' te zien. De tentoonstelling is een initiatief van het Institut für Auslandsbeziehungen in samenwerking met de TU Delft en het Goethe-Institut Amsterdam. De tentoonstelling wordt officieel geopend op donderdag 21 april, om 16.00 uur, in aanwezigheid van prof. Hartmut Frank, curator, dr. Christian Lüffe, directeur van het Goethe-Institut Amsterdam, en prof. Hans Beunderman, decaan van de Faculteit Bouwkunde.

Meer dan vijftig jaar na de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek en de Duitse Democratische Republiek en ruim tien jaar na hun hereniging, wordt met deze tentoonstelling voor het eerst getracht een overzicht te geven van de geschiedenis van de architectonische ontwikkelingen in de beide Duitslanden. De manier waarop het onderwerp van de tentoonstelling wordt benaderd, werpt meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. De tentoonstelling geeft een overzicht van het onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten in de op het eerste gezicht moeilijk vergelijkbare architectuurrichtingen. Er zijn voorbeelden te zien van de culturele, politieke en economische context waarbinnen beide zijn ontstaan en zich hebben ontwikkeld onder totaal verschillende omstandigheden, met als referentiepunt de geschiedenis van het vakgebied als geheel. De tentoonstelling pretendeert niet de enige echte 'waarheid' te willen vastleggen, maar is juist bedoeld om discussies op gang te brengen en vergelijkingen mogelijk te maken door tot nu toe grotendeels ongepubliceerd werk uit Oost- en West-Duitse archieven te presenteren. Centraal staat daarbij het debat zoals dat binnen de discipline gevoerd werd door deskundigen aan beide zijden van de grens tussen de twee Duitslanden.

De curators hebben de tentoonstelling bewust niet vanuit een chronologische 'tijdlijn' ingericht om te voorkomen dat het onderwerp louter vanuit die invalshoek zou worden geïnterpreteerd, wat de veelheid en verscheidenheid van de twee richtingen in de Duitse architectuur alleen maar zou vertroebelen. Bovendien wilden zij zo ook voorkomen dat de tentoonstelling opgesplitst zou worden in twee profielen, één van de Duitse Bondsrepubliek en één van de Duitse Democratische Republiek.

In de tentoonstelling zijn ook de resultaten van een onderzoek te zien dat is uitgevoerd door de Architectuurafdeling van de Hamburg Hochschule für Bildende Künste. Hierin staan naast bijdragen in de vorm van artikelen en maquettes van de curators Simone Hain en Hartmut Frank, ook bijdragen van Katrin Peter, promovendus en coördinator van de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling, die eerder in Hamburg en Leipzich te zien was, horen een Engelstalige en een Duitstalige catalogus. Er staan essays in van de curators alsmede een bijdrage van Marco de Michelis, de in Venetië woonachtige architectuurhistoricus, die de tweedelige Duitse naoorlogse architectuurgeschiedenis bekijkt tegen de achtergrond van het toenmalige internationale architectuurdebat.

De tentoonstelling kan bezocht worden bij de Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Berlageweg 1 in Delft, van 22 april t/m 20 mei 2005, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur.

Noot voor de pers:

Wilt u de opening op donderdag 21 april, om 16.00 uur, bijwonen, neem dan aub. contact op met Tessa Wijtman-Berkman, Faculteit Bouwkunde, tel. 015 278 1980, e-mail T.Wijtman-Berkman@bk.tudelft.nl.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot dr. Otokar Má el, tel 015 2784213, e-mail o.macel@bk.tudelft.nl.

Voor het opvragen van een recensie exemplaar van de catalogus kunt u terecht bij Helga Marx, tel. 020 5312907, e-mail marx@amsterdam.goethe.org