Vrije Universiteit Amsterdam
april 2005
Promotie
22.04.2005
M.I.A. van der Kraan
aula
Faculteit der Tandheelkunde - ACTA
10:45
Identification and Characterization of lactoferrampin, an antimicrobial peptide from bovine lactoferrin
Promotor: prof. dr. A. van Nieuw Amerongen, prof. dr. E.C.I. Veerman
Antimicrobiéel peptide eenvoudig te oogsten
Marieke van der Kraan beschrijft in haar proefschrift een methode die het mogelijk maakt antimicrobiële peptiden (AMPs) in een eiwit op te sporen en deze op een eenvoudige manier uit (goed toegankelijke en veilige) eiwitten vrij te maken.
AMP's zijn kleine eiwitten die werken als antibiotica, micro-organismen ontwikkelen hiertegen nauwelijks resistentie. Daarom is er een groeiende belangstelling voor AMPs. Vanwege de relatief hoge kosten van het synthetiseren van AMPs zocht Van der Kraan naar natuurlijke bronnen waaruit AMPs geïsoleerd kunnen worden. Koemelk is zo'n natuurlijke en bovendien goedkope bron.
De promovenda toonde aan dat het mogelijk is uit het melkeiwit het peptide lactoferrampine vrij te maken (een lactoferrine-eiwit met daarin een enkel enzym een AMP). Lactoferrampine laat veelbelovende activiteit zien tegen schimmels en bacteriën die ziekteverwekkend zijn voor de mens. In de toekomst kan dit AMP wellicht worden gebruikt in functional foods, of ter vervanging van conventionele antibiotica in veevoer, de hoeveelheid antibiotica in bijvoorbeeld melk, vleesproducten en afvalwater zou daarmee sterk afnemen. Een andere mogelijke toepassing is in gezondheidsproducten zoals een tandpasta, mondspoeldrank of een speekselsubstituut.
Vrije Universiteit Amsterdam
Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:
dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:
T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl
Voor meer informatie overVumc:
T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl