Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

Persbericht

Amsterdam, 22 april 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De Baarsjes wil inzetten op gezinscoaches bij geïsoleerde gezinnen

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes wil veel meer gezinscoaches bij ondermeer Turkse en Marokkaanse gezinnen, in een vroeg stadium, nog voor problemen ontstaan met de jongeren. Het gaat om gezinscoaches die - anders dan de huidigee gezinscoaches en voogden - niet onderhevig zijn aan 'uitbundige regelgeving', zo bepleitten Henk van Waveren (stadsdeelvoorzitter, portefeuillehouder Veiligheid) en Henk Boes (stadsdeelwethouder Welzijn) in een recent overleg tussen politie, justitie, burgemeester en stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-West (district 8). Het Dagelijks Bestuur herkent de situatie van de Turkse en Marokkaanse vmbo-ouders die journaliste Margalith Kleijwegt beschrijft in haar recente boek 'Onzichtbare ouders', die nauwelijks contact hebben met de Nederlandse samenleving. In Kleijwegts boek komen drie gezinnen voor uit De Baarsjes met kinderen op het Calvijn College in Slotervaart. Ervaringen met 553 huis aan huis bezoeken in het Noordelijk deel van de Orteliusstraat Noord brachten Henk Boes ertoe bij het project Bouwen aan Burgerschap de korting op de uitkering in te zetten als stok achter de deur wanneer bij de gang naar werk geweigerd wordt. De huisbezoeken in de Orteliusbuurt wezen uit dat een groot deel van het budget verloren ging aan menskracht om via herhaalde pogingen toegelaten te worden tot uiteindelijk 409 huishoudens. Eenmaal binnen, bleken bijna honderd geïsoleerde huishoudens inderdaad in problemen te verkeren, waaronder 32 autochtone. Met schuldhulp, taalcursussen, opleidingen en vrijwilligerwerk bleken de meesten erin te slagen greep op hun toekomst te krijgen.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Na huisbezoek en groepsgesprekken: op naar straatcontract voor jongeren, ouders en buren

Bewoners, jongeren, ouders en professionals uit de Van Speijkstraat en Van Kinsbergenstraat komen maandag 25 april bijeen van 19.30 - 21.00 uur iin Art'Centre om afspraken te maken over het gebruik van de straat. Aanleiding is de overlast van jongens. De overlast is aantoonbaar verminderd nadat de ouders van de jongens thuis bezocht zijn en groepsgesprekken zijn gevoerd met jongeren, ouders en bewoners afzonderlijk. Een overeenkomst bestendigt dit. Stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) opent de bijeenkomst. Na de ondertekening van de overeenkomst schrijven de bewoners, jongeren en ouders zich in op werkgroepen waarin zij gezamenlijk activiteiten gaan ondernemen. Volgende stap is een straatcontract. Betrokken zijn de buurtregisseurs, jongerenwerkers en opbouwwerkers.

Informatie: Marianne van den Berg, 06-23354010

Eerste ouder ondertekent contract met de school

Op de Westerweelschool is het eerste contract ondertekend waarin ouders en school met elkaar afspraken maken over het onderwijs van de kinderen. De ouders beloven schooldirecteur Dick Haanraadts dat zij naar de ouderavonden komen, de verzuimregels in acht nemen, hun kinderen op het schoolplein Nederlands zullen spreken en dat zij ervoor zullen zorgen dat hun kinderen op tijd op school zijn. Tegenprestatie van de school is onder meer dat de leerlingen na de basisschool nog twee jaar gevolgd worden. Bovendien krijgen de ouders de faciliteiten van de Brede School, met een ouderkamer waar ze lessen taal en opvoedkunde krijgen, een voorschool voor hun peuters en kleuters die aansluit op de basisschool, overblijfmogelijkheden en naschoolse opvang. De Westerweelschool heeft ervaring met zo'n contract. Nu het aansluit op het Contract met de samenleving, dat het stadsdeel en twee moskeeën zijn aangegaan na de moord op Van Gogh, maakt de Westerweelschool de contractopzet toegankelijk voor andere scholen. Voorbeeld van de functie van het contract met de ouders is de werking van conflicthantering. In De Vreedzame School leert de Westerweelschool de kinderen conflicten op te lossen door te luisteren en te praten; dat werkt voor de kinderen beter als het thuisfront bekend is met deze methode.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Marokkaans-Nederlandse militair bereidt jongeren Zuidpool voor op Dodenherdenking

Op 23 april komt de Marokkaans-Nederlandse militair Mustafa Hillali, werkzaam bij de Nederlandse Landmacht, naar jongerencentrum Zuidpool om hen te vertellen over de rol van de Marokkaanse militairen in de Tweede Wereldoorlog. Zeven dagen eerder vertelde hij circa dertig lagere schoolkinderen in jongerencentrum La Rainbow dat circa 150.000 Marokkaanse soldaten vochten in het Franse leger, een eerste deel in 1940 in Frankrijk, België en Nederland tijdens de Duitse invasie en een tweede deel vanaf 1942 na de landing van de Amerikanen aan de Noord-Afrikaanse kust. Hillali riep de jongeren op de Tweede Wereldoorlogsslachtoffers van diverse nationaliteiten te herdenken, ook de joodse slachtoffers: 'Toen de overwonnen Franse regering de Marokkaanse Sultan Mohamed de opdracht gaf de Marokkaanse joden te verwijderen richting Europa, weigerde die met de woorden: jullie krijgen ze niet, want het zijn Marokkanen.' De jongens gaan de stilte en de kransen bewaken en onthullen 's middag op 4 mei een vlag waarop de vlaggen staan van dertien landen ter wereld die op dit moment in oorlog zijn.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Respectmonument voor jongeren op het Balboaplein

In de zomermaanden wordt op het Balboaplein in De Baarsjes het respectmonument 'No War' voor jongeren onthuld. De Surinaamse middelbare scholier Marvin Linger heeft de tegel ontworpen en kunstenaar Remco Swart voert het ontwerp uit. Amsterdamse jongeren kunnen bij het monument samenkomen wanneer zij willen, om te herdenken, respect voor elkaar te vieren en een statement tegen discriminatie te maken. Van afstand zijn de letters 'No War' te zien, dichterbij zien toeschouwers bloemen die ondersteund worden door verschillende patronen als Marokkaans Zillij, Nederlands Delfts blauw, Italiaans Majolica en Afrikaanse stofpatronen. Nog dichterbij blijkt dat de bloemen en patronen zijn opgebouwd uit foto's van buurtkinderen en bewoners. Het respectmomument hoort bij een Amsterdams stadsbreed offensief tegen discriminatie en intolerantie uit 2004, waarbij ondermeer Marokkaans-Nederlandse studenten les gaven aan Amsterdamse vmbo-leerlingen over de Tweede Wereldoorlog en het conflict in het Midden-Oosten. Het ontwerp is het winnend kunstwerk uit de workshop 'Open Space' (juni 2004), waarbij de opdracht was: zet andere jongeren met je kunstwerk aan het denken over de gevolgen van discriminatie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Agenda
* 22 april om 20 uur in Illuseum, Witte de Withstraat 120, 'The Dark Crystal' met speciale gast Merrill Aldighieri, die ook demo-film meeneemt. Entree ¤4, reserveren: illuseum@zonnet.nl, tel. 770 55 81.
* 23 april 8-19 uur bustocht naar Zeeland: Marokkaanse graven in Kapelle en stormvloedkering Neeltje Jans. Deelname gratis, lunch mee. Aanmelding: Bert de Ruiter, Kantara 06 21 57 33 84
* 23 april om 16 uur opening tentoonstelling Iconen, computerkunst van Wink Einthoven, Galerie Art & Nature, Admiraal de Ruijterweg 9, 06-26952967. Te zien t/m 28 mei. Geopend vrijdag en zaterdag 13 tot 17 uur
* 29 april om 16 uur opening fotocomposities Tina Westphal. De fotografe werkt in Nederland, Zweden en Italië. Galerie Ei, Admiraal de Ruijterweg 154hs. Te zien t/m 28 mei, vr en za 11-18 uur en op afspraak, telefoon 020-6163961, galerieei@zwaanart.nl.
* 4 mei 19-20 uur Dodenherdenking. Start bij Joop Westerweelschool, einde bij monument Postjesweg/hoek Marco Polostraat. Zie www.baarsjes.amsterdam.nl
* 5 mei Bevrijdingsfeest 12-18 uur, met voetbaltoernooi bij La Rainbow en muziek in de Hudsonhof. Zie www.baarsjes.amsterdam.nl