Provincie Zuid-Holland

Regioregisseur Haaglanden krijgt groter onderkomen

Subsidies voor acht projecten die onderwijs en arbeidsmarkt bij elkaar brengen De regioregisseur Haaglanden heeft wegens succes een nieuw onderkomen gekregen in de Haagsche Hogeschool. Gedeputeerde Asje van Dijk heeft het vanmorgen geopend. De regioregisseur bemiddelt in onder andere stageplaatsen en bedrijfsbezoeken tussen studenten en bedrijfsleven. Nu nog voor studenten op HBO-niveau, maar in de toekomst ook voor het MBO.

De regioregisseur bemiddelt verder onder meer in stage- en afstudeeropdrachten, gastdocentschappen, bedrijfsbezoeken en leerwerkplekken. Ondernemers in de regio Haaglanden kunnen bij de regioregisseur terecht met kennisvragen, die dan worden doorgespeeld aan de Haagsche Hogeschool. Doel is om kennis tussen onderwijs en bedrijfsleven te laten circuleren. De afgelopen paar jaar heeft de regioregisseur al ruim 450 bedrijven geholpen door zo'n 1000 studenten in te zetten. De provincie Zuid-Holland hecht aan het stimuleren van de kenniseconomie en wil op onder andere deze manier de krachten van onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en overheid bundelen.

Voorafgaand aan de officiële opening van het nieuwe onderkomen overhandigde gedeputeerde Asje van Dijk symbolisch acht subsidies aan projecten die eraan bijdragen dat scholieren en studenten met succes de arbeidsmarkt op gaan en meer jongeren een diploma halen. Een van de subsidies is bestemd voor de regioregisseur zelf; het project "regioregisseur in de regio Haaglanden" zal nog verder worden uitgebreid. Hiervoor is ¤ 100.000,00 subsidie beschikbaar. De regioregisseur zal verbreed worden naar provinciaal niveau, in eerste instantie op HBO-niveau en later ook naar het MBO.

De andere subsidies zijn bestemd voor: De "Methodiekontwikkeling Multidisciplinair Casemanagement". Doel is om de uitvoering van RMC-taken (Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaters) te intensiveren en verbeteren. Alle schoolverlaters worden hierbij gescreend en gaan weer naar school of aan het werk. Het project krijgt een subsidie van ¤ 54.015,00.

De gemeente Zoetermeer kreeg ¤102.063,00 voor de projecten "Jongeren Aanpak Zoetermeer" en "Leerwerkbedrijf Stichting Ecoware". Ook de " Jongeren Aanpak Zoetermeer" is gericht tegen schoolverlaten en jeugdwerkloosheid. Jongeren tussen de 16 en 23 jaar krijgen onder meer scholing, arbeid en begeleiding aangeboden. "Leerwerkbedrijf Ecoware" krijgt subsidie voor het ontwikkelen van een ICT-leerwerkbedrijf, zonder winstoogmerk, met 10 tot 15 leerwerkplekken en stageplekken voor MBO- en HBO-leerlingen en werkervaringsplaatsen voor uitkeringsgerechtigden.

Het project "Bruggen bouwen tussen bedrijfsleven en beroepsonderwijs" ontving een bedrag van ¤ 48.738,00. Doel is het creëren van een "loket" op een bedrijventerrein, dat onderwijs en het bedrijfsleven samen brengt. Betrokken partners zijn VMBO-scholen, de Mondriaan Onderwijsgroep, de Haagse Hogeschool, het Onderwijs TechnoCentrum, de gemeente Den Haag, MKB Haaglanden, de stichting Parkmanagement Haaglanden en de belangenverenigingen van het lokale bedrijfsleven.

De Mondriaan Onderwijsgroep ontving steun voor het "MKB Leerbanenplan regio Haaglanden" en "Trajectbegeleiders aansluiting VMBO-MBO". Het gaat om een bijdrage van ¤ 135.038,00. "MKB Leerbanen" creëert onder andere leerbanen voor VMBO-leerlingen. Trajectbegeleiders gaan VMBO-leerlingen begeleiden in het doorstromen naar het MBO, en voorkomen dat deze leerlingen uitstromen.

De "Samenwerking Keten RMC, CWI, Sociale Dienst" en "Techniekeducatie Delft" krijgen samen ¤ 161.283,00. Belangrijkste doel van de samenwerking is, om leerlingen binnen het VMBO/MBO te houden en een diploma te laten halen, of ze anders door te leiden naar het hoogst haalbare niveau op de arbeidsmarkt. De "Techniekeducatie Delft" wil kinderen op jonge leeftijd in contact brengen met facetten van de techniek die aansluiten bij hun leeftijd en belangstelling. Dat gebeurt onder andere door lesmateriaal in de klas en een techniekeducatielab bij het Techniekmuseum.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22