De Unie


Geen akkoord met ABN AMRO over loondoorbetaling bij ziekte 21/04/2005

Bank betaald voorlopig bij ziekte twee jaar 100% door

Hoofddorp, 21 april 2005 â De Unie en ABN AMRO zijn het niets eens geworden over loondoorbetaling bij ziekte. Daardoor is de bank verplicht de lopende CAO-afspraken te volgen en het loon van haar medewerkers over de eerste twee ziektejaren aan te vullen tot 100%. De huidige CAO loopt af op 1 januari 2006. ABN AMRO stelde voor alle medewerkers vanaf de eerste ziektedag gedurende 2 jaar 85% van het loon door te betalen.

Volgens Uniebestuurder Joop Hofland is er bij het bankbedrijf allerminst reden om het loon van zieke medewerkers te korten. ABN AMRO kent een buitengewoon laag ziekteverzuimpercentage (4 procent) en prima reïntegratieresultaten (80% van de arbeidsongeschikten gaat in het eerste jaar al weer volledig aan het werk).

De Unie meent dat in de huidige omstandigheden bij ABN AMRO financiële prikkels alleen maar leiden tot het benadelen van echt zieke medewerkers. Hofland: âHet lage ziekteverzuim en de hoge mate van snelle reïntegratie toont aan dat alleen werknemers die écht niet aan het werk kunnen langere tijd ziek thuis blijven. Dat verzuim behoort niet bestraft te worden met 15% minder loon. Het korten van loon leidt niet tot wonderbaarlijke genezing als je buiten je wens ziek thuis bent.â

Hofland vraagt zich af wat de echte motieven zijn van de bank. âHeeft de starre houding van ABN AMRO op dit dossier soms te maken met hun positie in het Dagelijks Bestuur van werkgeversvereniging VNO-NCW?â

De loondoorbetaling bij ziekte wordt wederom een issue bij de onderhandelingen voor een nieuwe CAO, die vanaf 1 januari 2006 moet gaan gelden. Als het ABN AMRO gaat om het verder uitbannen van âgrijs verzuimâ heeft De Unie wel aangegeven bereid te zijn de controlevoorschriften waar nodig verder aan te scherpen.