Verbond van Verzekeraars

Aantal fraudemeldingen stijgt met 70 procent

Het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf (onderdeel van het Verbond) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 667 fraudemeldingen ontvangen, ruim 70 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste meldingen (196) hadden betrekking op de branche motorrijtuigen. Dat meldt Verzekerd!, de tweewekelijkse nieuwsuitgave van het Verbond.

Het aantal fraudemeldingen is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen, maar volgens het Fraudeloket impliceert dat niet direct een stijging van de fraude zelf. De afgelopen tijd hebben we samen met het Openbaar Ministerie in diverse branches zoals in de reisverzekeringsbranche pilots gehouden om te zorgen dat het melden van fraude een routine wordt onder verzekeraars. Die pilots hebben hun vruchten afgeworpen. Steeds meer verzekeraars zien het maatschappelijke belang van een gezamenlijke fraudebestrijding, aldus Bart Rijper, hoofd van het Bureau Justitiële Zaken/Fraudeloket.
Toch moet ook hij onderkennen dat het aantal meldingen in de afgelopen twee kwartalen behoorlijk hoog is. In het vierde kwartaal van 2004 werd een record van 728 meldingen bereikt, terwijl het record daarvoor rond de 500 schommelde. Rijper: Het eerste kwartaal van dit jaar is met 667 meldingen opnieuw een flinke uitschieter, waarvoor we niet direct concrete oorzaken hebben.

Verzwijging
Opmerkelijk is het hoge aantal fraudemeldingen (bijna eenderde van het totaal) dat betrekking had op verzwijging. In zon geval verzwijgt de verzekerde bij het aangaan van de verzekering bijvoorbeeld een schade- en/of strafrechtelijk verleden. In de branches motorrijtuigen en rechtsbijstand kwam verzwijging het meest voor. Bij zes zaken werd, gelet op de ernst van de situatie, direct de assistentie ingeroepen van het Fraudemeldpunt Openbaar Ministerie. Daarvan is één zaak overgedragen aan de FIOD-ECD (de opsporingsdienst van de Belastingdienst), omdat sprake was van intermediairfraude. Verder werd één zaak uiteindelijk gesloten en zijn vier zaken nog in behandeling.

Totaaloverzicht fraudezaken

Verzekerd!, april 2005