Vereniging Nederlandse Gemeenten

Tweede kamer maant ross tot pas op de plaats

Staatssecretaris Ross trof tijdens het Algemeen Overleg op 20 april 2005 een kritische Tweede Kamer. De Kamer is van mening dat de staatssecretaris te snel gaat met de implementatie van een wet die nog ter advisering bij de Raad van State ligt, en waar de Kamer formeel nog geen kennis van heeft genomen. Ross wees op het enthousiasme van gemeenten voor de wet. Bij gemeenten ontstaan discussies en een dynamiek ten aanzien van de themas wonen, welzijn en zorg die haast niet te stuiten is. Hoewel van onomkeerbare stappen, aldus de staatsecretaris, nog geen sprake is.

Er is stevig gedebatteerd over de interpretatie van de motie Vietsch. Het door de VNG bepleitte half jaar uitstel lijkt onafwendbaar. De discussie omtrent de knip tussen de enkelvoudige en meervoudige huishoudelijke verzorging is nog niet beslecht. De VNG heeft voorgesteld om de gehele huishoudelijke zorg per 1 juli 2006 over te hevelen naar gemeenten. Hiervoor bestaat steun bij de indiener van de motie, het CDA.

Pilot huishoudelijke zorg
Andere fracties, waaronder de leden Van Miltenburg (VVD) en Rouvoet (Christen Unie), wierpen echter de vraag op waarom er geen pilot huishoudelijke zorg staat gepland. De uitkomst van dergelijke pilot acht de Kamer essentieel om te kunnen beoordelen of taken naar gemeenten kunnen worden overgeheveld. Zorgvuldigheid richting burgers is voor de Tweede Kamer het uitgangspunt als het gaat om de beslissing om de gehele huishoudelijke zorg of alleen de enkelvoudige zorg over te hevelen. Het wordt zoeken naar een werkvorm van een dergelijke pilot, omdat experimenteren met verzekerde rechten voor burgers niet acceptabel is. Hierbij is de term droogzwemmen gevallen.

De VNG is teleurgesteld dat duidelijkheid omtrent het pakket en de invoeringsdatum niet is geboden, maar is tevreden dat de zorgpunten van de VNG zo prominent zijn betrokken in de discussie.

Over de financiële afspraken met de VNG is de staatssecretaris hoopvol gestemd. Het betreffen afspraken over in- en uitvoeringskosten, indexering, oormerking in het gemeentefonds, monitoring door een onafhankelijke derde partij en de overheveling van subsidieregelingen.

Naast stevige kritiek over het proces, heeft de Kamer ook een fors aantal inhoudelijke themas opgeworpen. Het gaat dan om bijvoorbeeld mantelzorg, regie en zorgplicht. Ross zal deze vragen spoedig schriftelijk beantwoorden, omdat er geen gelegenheid was voor een tweede termijn.