Persbericht Wageningen Universiteit: nr 034, 21 april 2005
WAGENINGEN UNIVERSITEIT BENOEMT HOOGLERAAR IMMUUNMODULATIE DOOR VOEDSEL
Wageningen Universiteit heeft per 1 april 2005 dr. H.J. Wichers benoemd tot bijzonder hoogleraar Immuunmodulatie door voedsel. Harry Wichers richt zich met zijn nieuwe leerstoel op de bestudering van de interacties tussen het menselijk afweersysteem en bestanddelen van voedsel, met als doel om voedingsmiddelen te ontwikkelen waarmee ons afweersysteem goed blijft werken.
Prof. Wichers concentreert zich met zijn leeropdracht op de gezondheidsproblemen, zoals allergie, die samenhangen met voedselproducten. Een goede aanpak daarvan verhoogt naar zijn oordeel de kwaliteit van leven en levert een bijdrage aan het beheersbaar maken van de kosten van gezondheidszorg.
Het menselijke immuun- of afweersysteem speelt een belangrijke rol bij vele aandoeningen. Dat afweersysteem is een gecompliceerd stelsel waarbij evenwicht tussen de verschillende elementen van groot belang is. Verstoring van de werking van het afweersysteem en daarmee van die balans, kan leiden tot gezondheidsaandoeningen, bijvoorbeeld allergische reacties of te zwakke of juist te sterke afweerreacties.
Bestanddelen uit ons voedsel hebben vele effecten op de werking van ons afweersysteem. Harry Wichers wil zulke bestanddelen identificeren en deze kennis optimaal gebruiken om voedingsmiddelen te ontwikkelen die bijdragen aan het handhaven of herstellen van een goede balans in het immuunsysteem. Zulke voedingsmiddelen zijn van belang voor mensen met bijv. allergieën of darmaandoeningen. Toepassingen zijn ook denkbaar voor speciale doelgroepen, zoals kinderen waarin het afweersysteem nog niet volledig is ontwikkeld of ouder wordende mensen met een afnemende weerstand.
Harry Wichers (Groningen, 1955) studeerde in 1980 af in de Biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In juni 1985 promoveerde hij aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar de biotechnologische productie van geneesmiddelen. Van 1985 tot 1990 werkte hij bij TNO te Zeist en sinds 1990 is hij verbonden aan het onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food Innovations van Wageningen UR. Hij is daar nu programmaleider Voedsel en Gezondheid. Harry Wichers werd eind 2000 benoemd tot Excellente Onderzoeker bij Wageningen UR. Hij is medeoprichter van het Allergie Consortium Wageningen, waarin een groot aantal partijen binnen Wageningen UR samenwerken op het gebied van preventie van allergie.
Wageningen Universiteit