Ingezonden persbericht
Debat over ethische aspecten preventieve aids-technologie
Amsterdam, 19 april 2005
Ondermijnen discussies over ethische aspecten onderzoek naar preventieve Aids-technologie? Die vraag staat aanstaande donderdag centraal in een debat in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Organisatoren zijn de netwerkorganisatie SHARE-NET voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg en Hiv/Aids en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Datum: donderdag 21 april 2005; aanvang: 14.00u; lokatie: KIT, Mauritskade 63, Amsterdam.
Preventie en behandeling zijn de twee pijlers van de internationale Aidsbestrijding. Wetenschappelijk onderzoek naar preventieve middelen is dan ook van wezenlijk belang voor het in de toekomst kunnen beschermen van de wereldbevolking tegen Hiv (het virus dat Aids veroorzaakt). Dat geldt dus zowel voor ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen. Preventieve middelen waarnaar op dit moment onderzoek wordt gedaan zijn vaccins, microbicides (middelen die vrouwen vaginaal kunnnen inbrengen) en medicijnen.
Onlangs werd in Cambodja, Kameroen en Nigeria het AIDS onderzoek naar Pre-Exposure Profylaxe (PREP ) gestopt omdat er ethische bezwaren waren ontstaan vanuit de gemeenschappen waar deze onderzoeken plaatsvonden. Bij nader inzicht bleek dat dit voor een deel was gebaseerd op misverstanden en slechte communicatie tussen onderzoekers, burgers en overheden. Tegelijk moeten ethische aspecten zeker wel meewegen bij het uitvoeren van onderzoek. Over ethische voorwaarden van onderzoek voert de de VN-Aidsorganisatie UNAIDS op dit moment een internationale consultatie
Het debat in het KIT gaat over de vraag hoe onderzoek naar preventieve middelen kan worden veilig gesteld en welke ethische randvoorwaarden daarbij essentieel zijn. De aandacht richt zich daarbij vooral op de rol van de communicatie tussen onderzoekers en gemeenschappen en hun vertegenwoordigers.
Sprekers zijn onder meer: Joep Lange van het International Antiviral Therapy Evaluation Center, Chrispin Kambili van het International Aids Vaccine Initiative, hoogleraar Ethiek Joseph Mfutso-Bengo uit Malawi, UNAIDS-topvrouw Catherine Hankins, oud-minister Els Borst in haar functie als voorzitter van het International Partnership Microbicides en NinaTellegen van Wemos.
_________________________
Contactpersoon:
Rachel Ploem,
Share-Net
Coordinator Aids
T. 020 568 8356
M. 06 514 99695
www.share-net.nl/
SHARE-NET is het Nederlands Netwerk Seksuele en Reproductieve Gezondheid en AIDS, een samenwerkingsverband van ruim dertig internationaal georiënteerde Nederlandse organisaties. SHARE-NET stelt zich ten doel meer (inter)nationale aandacht te vragen voor Hiv/Aids en seksuele en reproductieve gezondheid & rechten in ontwikkelingslanden en de in Nederland opgebouwde kennis en ervaring effectiever in te zetten. Het netwerk heeft een Resource Center voor leden, media en andere geïnteresseerden. Het coördinerend bureau is gevestigd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam.