Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 15 april 2005

Herdenking Verzetsgraf kamp Westerbork

Op donderdag 21 april a.s. vindt om 14.00 uur bij het Verzetsgraf nabij kamp Westerbork een herdenking plaats. Hiervoor zijn familieleden en nabestaanden uitgenodigd. Daarnaast is een ieder die dat wenst welkom de herdenking bij te wonen. De herdenking wordt gehouden ter herinnering aan de verzetsdeelnemers die in kamp Westerbork gevangen zaten en aan de verzetsstrijders en joodse kampgevangenen die bij het crematorium van kamp Westerbork zijn gefusilleerd en/of zijn verast.

Het programma begint om 14.00 uur met een stille tocht nabij de ingang van het kampterrein, gevolgd door een herdenkingsprogramma bij het Verzetsgraf. Hier spreken generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes, voorzitter Stichting Samenwerkend Verzet, en de Commissaris van de Koningin van Drenthe - eveneens oud-minister van Defensie - Relus ter Beek overdenkingen uit. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso verleent muzikale medewerking. De bijeenkomst wordt afgesloten met een informeel samenzijn in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Voor deze herdenking mag met de auto worden doorgereden naar een parkeerplaats nabij het kampterrein.

Op 20 september 1943 fusilleerde de Duitse bezetter tien verzetsstrijders op het Witterveld in Assen. Zij werden in het crematorium van het kamp Westerbork gecremeerd. De stoffelijke resten werden vervolgens achter dit gebouw begraven. Op deze plek bevindt zich nu het Verzetsgraf. Daarnaast zijn in 1944 bij het crematorium - meestal in het geheim - nog eens 52 mannen geëxecuteerd. Naast vier joodse kampbewoners die geprobeerd hadden te ontvluchten, waren zij allen verzetsstrijders. Hun stoffelijke resten zijn na de oorlog herbegraven in Groningen, Beilen en Loenen.

In de laatste weken voor de bevrijding van kamp Westerbork kwam een groep politieke gevangenen het kamp binnen. Deze 116 niet-joodse vrouwelijke verzetsstrijdsters kwamen in de strafbarakken terecht. Zij werden in de nacht van 11 op 12 april 1945 onder begeleiding van de laatste bewakers uit het kamp weggevoerd. 's Avonds en 's nachts werd er gelopen. Overdag moesten de vrouwen in schuren van boerderijen slapen. Op 16 april verlieten de bewakers in de buurt van Visvliet (Gr.) de groep gevangenen. Aan de angst en onzekerheid was een eind gekomen. De vrouwen liepen terug naar Grijpskerk en werden daar opgevangen.

Programma
14.00 uur Vertrek stille tocht nabij de ingang van het kampterrein Herdenkingsprogramma bij het verzetsgraf, met bijdragen van:
· A.L. ter Beek, Commissaris van de Koningin in Drenthe en oud-minister van Defensie
· generaal-majoor b.d. R. Hemmes, voorzitter Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945
· Gré Hunse-Bruulsema, dochter van één van de op 19 oktober 1944 gefusilleerden

· Ad. A.J. Mulder, oud-verzetsman

· Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso Gelegenheid tot het leggen van bloemen
15.00 uur Informeel samenzijn in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork



Ingezonden persbericht