CDA

20-04-05
Eduardo Frei Stichting organiseert succesvolle Afrika conferentie

Op 8 en 9 april jl. vond in Den Haag de door de Eduardo Frei Stichting (EFS), in samenwerking met de NCDO, georganiseerde Afrika conferentie plaats. De centrale vraag van de conferentie was: in hoeverre spelen cultuur en religie een rol in de ontwikkeling van Afrika?

Op de conferentie werden vier thema's behandeld, waarbij telkens de visie van de Afrikaanse gastsprekers als uitgangspunt voor een debat werd genomen. Het doel van de conferentie was om, op basis van de Afrikaanse visie, te komen tot aanbevelingen aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking over het in de toekomst te voeren beleid

Op vrijdag 8 april stonden de thema's sociale relaties en menselijke veiligheid en migratie op het programma. Na het openingswoord van dagvoorzitter Piet Bukman, EFS-voorzitter Jan van Laarhoven en CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt gaven de Afrikaanse bisschop Gyamfi uit Ghana en pater Pearson uit Zuid-Afrika hun visie op het ontwikkelingsbeleid met betrekking tot sociale relaties. Pater Ciervide uit Burundi sprak uitgebreid over menselijke veiligheid en het migratievraagstuk. Vervolgens werd in werkgroepen over deze twee thema's gediscussieerd en werden aanbevelingen opgesteld.

Op zaterdag 9 april werden de thema's capaciteitsopbouw en ondernemen behandeld.
Over het eerste thema lieten de heren Dinku uit Ethiopië en prof. Koopman uit Zuid-Afrika hun licht schijnen. Mevrouw Cherogony uit Kenia en de heer Ampiah uit Ghana gaven hun visie op het tweede thema. Minister Van Ardenne sloot de conferentie en zegde toe de aanbevelingen te bestuderen. Ze benadrukte het belang van de Afrikaanse visie op ontwikkelingssamenwerking en benadrukte het belang van "Afrika conferenties", zoals georganiseerd door de EFS en NCDO.

Vanaf 4 mei kunt u op www.cda.nl/internationaal kennis nemen van de aanbevelingen van de deelnemers aan de EFS-Afrika conferentie aan minister Van Ardenne.

Naar aanleiding van de conferentie verschijnt een verslagbundel waarin ook de bijdragen van zowel de Afrikaanse als Nederlandse sprekers zijn opgenomen. Stelt u het op prijs ook een verslagbundel te ontvangen, neem dan contact op met Wietze Smid, secretaris Eduardo Frei Stichting op Smid@cda.nl.

Fotogallerij

Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (rechts) in gesprek met Miriam Cherogony (links) uit Kenia.

EFS voorzitter Jan van Laarhoven.

Bisschop Gyamfi uit Ghana.

Pater Peter-John Pearson uit Zuid-Afrika.

Deelnemers aan de conferentie.

Deelnemers aan de Afrika conferentie luisteren aandachtig naar de Afrikaanse sprekers.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne samen met de Afrikaanse gastsprekers en Nederlandse co-sprekers.