FNV

Ontwerpadvies over Arbowet kritisch over kabinetsvisie In de Sociaal-Economische Raad zijn de kroonleden, werkgevers en de vakbeweging het eens over de hervorming van de Arbowet. Een onderscheid tussen hoge en lage risico's is ongewenst. De overheid moet sterk blijven als wetgever en handhaver van de wet. Werkgevers die in de fout gaan, moeten veel hogere boetes krijgen en aan de schandpaal worden genageld. Anderzijds kan een groot aantal regels in de wet worden geschrapt.

De FNV-voorstellen voor een nieuwe Arbowet zijn nu in grote lijnen in het ontwerpadvies van de SER overgenomen. Het definitieve advies verschijnt deze zomer.

Onlangs hield de FNV nog een meldweek onder de noemer `Red de Arbowet'. Die leverde twaalfhonderd reacties op. De werknemers deden een boekje open over hun arbeidsomstandigheden. Meer dan zes op de tien klachten (62 procent) betrof de werkdruk.

Daarna volgden klachten over de temperatuur op het werk (47 procent) en ondeugdelijk meubilair (31 procent). Bovendien hadden veel mensen ook klachten over zogenoemde lage arbeidsrisico's.

Die wil staatssecretaris Van Hoof uit de
Arbeidsomstandighedenwet schrappen. Het gaat dan bijvoorbeeld om langer dan twee uur achtereen staan (27 procent), werken zonder daglicht (17 procent), of weinig pauzes tijdens beeldschermwerk (19 procent).

De FNV analyseert de resultaten van de meldweek de komende dagen en deze bevindingen zullen onder de aandacht van staatssecretaris Van Hoof gebracht worden, alsmede aan de Tweede Kamerfracties.

Daarmee is de campagne Red de Arbowet nog niet ten einde. De FNV werkt nog aan een verrassingsactie en wil mogelijk ook nog een hoorzitting over de herziening van de Arbowet aanvragen bij de Tweede Kamer.

20 april 2005

Lees de FNV-voorstellen voor een nieuwe Arbowet