---


---

Militairen strijden om oudste voetbalcup

12-4-2005 10:16:00

Op het complex van VUC in Den Haag zal op woensdag 20 april de militaire voetbalinterland Nederland Engeland plaatsvinden. Deze wedstrijd maakt deel uit van een historisch drieluik tussen de militaire teams van Engeland, België en Nederland, waarbij wordt gespeeld om de Kentish Cup, de oudste voetbalbeker van Europa.

De organisatie van het evenement is in handen van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), dat deelname aan nationale en internationale militaire sportevenementen ondersteunt. De interland wordt om 14.45 uur geopend door drie parachutisten met wedstrijdbal van de nationale militaire parachute-equipe. De drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht zal de wedstrijd muzikaal omlijsten. De aftrap is om 15.00.

Op 1 februari speelden Engeland en België de eerste wedstrijd voor de Kentish Challenge Cup van 2005. Dit duel eindigde in 11. De laatste aflevering van de Kentish Challenge Cup zal plaatsvinden tussen België Nederland op 11 mei.

Het Kentish Challenge Cup toernooi is in 1921 ingesteld door de Britse majoor Kentish ter bevordering van de goede betrekkingen tussen de Britse, Belgische en Franse strijdkrachten. Nadat Frankrijk zich in het seizoen 1986-87 terugtrok, heeft Nederland zijn plaats ingenomen. De cup is tot nu toe 27 maal gewonnen door België en 22 keer door Frankrijk. Engeland zegevierde 19 maal en Nederland 7 keer. Momenteel bevindt de cup zich in Britse handen.

Frankrijk heeft aangegeven te willen terugkeren en zal in 2006 het Kentish Challenge Cup toernooi in Parijs gaan organiseren.

De toegang op 20 april is gratis, toeschouwers zijn vanaf 14.30 uur welkom op het veld van VUC, gelegen aan Het Kleine Loo 1, 2592 BW te Den Haag. Bereikbaar met tramlijn 6 (stopt voor de deur).