Gemeente Hardenberg

April 2005 - Opperrabijn Jacobs onthult gedenksteen ter nagedachtenis aan Joodse Synagoge

Opperrabijn Jacobs onthult gedenksteen ter nagedachtenis aan Joodse Synagoge

Persbericht, 16 april 2005

Opperrabijn Jacobs uit Amersfoort onthult op woensdag 20 april een bijzondere gedenksteen, ter nagedachtenis aan de Joodse Synagoge en de Joodse gemeenschap in Hardenberg-stad. Daarbij spreekt hij een Hebreeuws gebed uit.

De gedenksteen wordt geplaatst in de nieuwe vloer van de winkelstraat in het centrum, ter hoogte van het pand, waar vroeger de Synagoge heeft gestaan (tegenwoordig de winkel Martin Menswear).

Op de steen staat de tekst: "Hardenberg heeft tot de Tweede Wereldoorlog een bloeiende Joodse gemeenschap gekend. In 1806 werd de eerste Synagoge gebouwd aan de noordzijde van het Oosteinde. Toen deze in 1855 te klein werd, betrok men een nieuw gebedshuis aan de zuidzijde van de straat. Bijna een halve eeuw later werd dit vervangen door nieuwbouw op dezelfde plaats. Dit gebedshuis werd op 19 januari 1903 ingewijd en op 3 juni 1980 afgebroken."

Gedenkplaat

Naast de gedenksteen in de straat wordt ook een gedenkplaat aan het pand bevestigd met in het Hebreeuws de tekst: "Doet mij de poorten der gerechtigheid open; ik zal inkomen om de Heer te loven."

Joodse geschiedenis

Zoals in zo veel plaatsen in Nederland kwam door de Tweede Wereldoorlog ook in Hardenberg een eind aan het Joodse leven. Eind jaren dertig telden zij ongeveer veertig personen - een klein, maar maatschappelijk en economisch belangrijk deel van de inwoners van de voormalige gemeenten Stad en Ambt Hardenberg en Gramsbergen.

De Joodse gemeente (kille) van Hardenberg

Zoals de meeste joodse gemeenten, werd ook de Israëlitische 'kille' van Hardenberg gekenmerkt door een eigen begraafplaats en een eigen synagoge. Hardenberg beschikt zelfs over twee joodse begraafplaatsen, die zoals de meeste joodse begraafplaatsen allebei buiten het centrum liggen. Het 'Jeudenbarchien' ligt op een terpvormige heuvel aan de Vecht en de begraafplaats 'Mulopaadje' is in de buurt van de tot het begin van de 20^e eeuw vrijwel onbebouwde Gramsbergerweg gelegen.

Tot 1942 had Hardenberg een functionerende 'kille', die door de verschrikkingen onder Duitse bezetting geheel werd uitgeroeid. Vanaf 1803 wordt een Israëlitische gemeente in Hardenberg voor het eerst als een soort huisgemeente genoemd. Het gebied van de 'kille' omvatte Stad en AmbtHardenberg en Gramsbergen.

In 1813 behoren 5 gezinnen tot de gemeente, in 1815 wonen er 16 Israëlieten in Hardenberg. Bij de ressortale indeling van 1821 zijn er nog niet genoeg Joden om als zelfstandige 'kille' erkend te kunnen worden, zodat Hardenberg bij Drenthe wordt ingedeeld. In het jaar 1860 wonen 79 joden in Stad Hardenberg en 31 in Ambt Hardenberg. Op 19 januari 1903 kon een nieuwe Synagoge aan het Oosteinde feestelijk in gebruik worden genomen. De oude, in 1855 gereed gekomen synagoge was te klein en te bouwvallig geworden en moest daarom worden vervangen worden: in zowat elk plattelandscentrum in de Nederlandse 'mediene' (d.w.z. buiten Amsterdam) hadden de aldaar woonachtige joden na 1850 een synagoge gebouwd. Er begon echter een trek naar de grote steden van Overijssel en naar Amsterdam. Zo telde de Israëlitische gemeente van Hardenberg met inbegrip vrouwen en kinderen rond 1920 nog ongeveer 80 leden. Dit aantal daalde naar 30 in 1940. Samen met een aantal Joodse vluchtelingen uit Duitsland (meestal familieleden) werden de Hardenberger Joden (totaal 41 personen op 13 adressen) naar Polen gedeporteerd en op een enkeling na allen vermoord. De 'kille' van Hardenberg bestond niet meer. De synagoge kreeg na de oorlog een aantal andere bestemmingen en werd na een hevige discussie binnen de bevolking op 3 juni 1980 - binnenkort 25 jaar geleden - afgebroken. Alleen de twee begraafplaatsen in Hardenberg herinneren nog aan de joodse gemeenschap die in Hardenberg en Gramsbergen heeft bestaan. Van de 50 omgekomen inwoners en hun familieleden zijn vermoord: "28 in Sobibor, 18 in Auschwitz-Birkenau en omgeving van Auschwitz, 2 in Lublin-Majdanek, 1 in Midden Europa, 1 in Warszawa."

Verleden-Jeugd-Toekomst

De onthulling van de gedenksteen en de gedenkplaat zijn onderdeel van het activiteitenprogramma, dat binnen het thema Verleden-Jeugd-Toekomst tot stand is gebracht. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de gemeente Hardenberg wordt daarom op een bijzondere manier stilgestaan bij dit thema. Samen met een groot aantal scholen en maatschappelijke organisaties is een programma ontwikkeld onder de noemer "Verleden-Jeugd-Toekomst". Daarbij is nauwe samenwerking gezocht met de Duitse buurgemeente Emlichheim. Het totaalprogramma bestaat uit verscheidene exposities, speciale concerten en filmvoorstellingen, bijzondere herdenkingen, maar vooral ook uit verschillende uitwisselingsprogramma's tussen Nederlandse en Duitse scholieren. Meer informatie is ook te vinden op www.hardenberg.nl