Provincie Noord-Holland

19-4-2005

Onderwerp

Ruim vier miljoen euro voor musea, monumenten en bibliotheek

Marjan Hoenson

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben 12 projecten aangewezen die in aanmerking kunnen komen voor het resterende UNA bedrag van 4,7 miljoen voor het programma Sociale en Culturele Infrastructuur (SCI). Het gaat zowel om nieuwe initiatieven als om projecten die eerder bij de provincie zijn ingediend. Voor alle projecten die het college vandaag op de UNA- lijst heeft gezet, geldt dat ze bijdragen aan een prettige leefomgeving met een gevarieerd cultureel aanbod.

In ons collegeprogramma 2003 hebben wij 10 miljoen van het geld dat vrijkwam uit de verkoop van de electriciteitscentrale UNA, bestempeld voor de zogenaamde Sociale en Culturele infrastructuur. Dat geld is bedoeld voor betere spreiding en toegankelijkheid van het cultureel aanbod, betere huisvesting van b.v. bibliotheken, het bewaren door hergebruik van historisch waardevolle objecten enz. Intussen is ruim de helft van dit bedrag geïnvesteerd in diverse projecten. Waar ik voor waak is dat er geen geld onnodig lang op de plank blijft liggen. Vandaar deze lijst van uitvoerbare, realistische projecten. Projecten die we in deze collegeperiode gaan uitvoeren aldus Rinske Kruisinga, gedeputeerde Zorg, Welzijn en Cultuur.

Op de lijst staan:
Nieuwe initiatieven ( tussen haakjes gereserveerd bedrag)
* Aanpassing van de Tuinzaal van het Singer Museum in Laren waardoor expositiemogelijkheden aanzienlijk worden vergroot ( 600.000,-).

* Restauratie van de Zerkenvloer in Graft en toevoeging van een publiek toegankelijke stilteplek ter beleving van dit 17 de eeuwse rijksmonument ( 80.000,-).

* Het verbouwen en herinrichten van de bibliotheek in Bussum, zodat er ook activiteiten van de Volksuniversiteit plaats kunnen vinden ( 250.000,-).

* Wegwerken achterstallig onderhoud van de fundamenten van het voormalige kasteel Nuwendoorn bij Eenigenburg, gemeente Harenkarspel( 500.000,-).

* t/m 9. Financiële afwikkeling van de restauratie van de rijksmonumenten:

- Molen Etersheimerbraak, Etersheim,

- Toren van de Nederlands Hervormde Kerk in Limmen,
- Nederlands Hervormde Kerk in Grootebroek,
- Museumboerderij Jan Lont op Wieringen,
- Parochie St. Joannes de Doper in Noord-Scharwoude (totaal 500.000,- ).

Al eerder door GS op de lijst gezette initiatieven zijn:
* De bouw van het Inzichtcentrum in Schermer, waar de geschiedenis van de droogmakerijen op een aanschouwelijke manier in beeld wordt gebracht ( 1,2 miljoen).

* De restauratie van het dak van Fort Pampus, onderdeel van de Stelling van Amsterdam ( 0,9 miljoen).

Modernisering van het Museum Broekerveiling zodat het 12 in plaats van 7 maanden per jaar open kan zijn ( 0,7 miljoen). Van drie andere (aanvankelijk uitgekozen initiatieven) willen GS de investeringsbijdragen niet meer uit het UNA-budget bekostigen, maar uit de nu lopende Extra investeringsimpuls. Het gaat om:


- Opbouw van de Brede Mediatheek in Purmerend ( 200.000,-)


- Toegankelijker maken van de archieven van het Regionaal Historisch - Centrum Zaandam én het Regionaal Historisch Centrum Hilversum (elk 250.000,-)

Voor de initiatiefnemers levert deze overheveling geen nadeel op.

Voor al deze initiatieven geldt, dat de plannen en begrotingen ervan eerst nog door GS beoordeeld moeten worden voordat zij een definitief besluit nemen. Provinciale Staten zullen uiteindelijk in moeten stemmen met het toekennen van de investeringsbijdragen van de afzonderlijke projecten.

GS-brief aan de Staten

Bijlage bij GS-brief