Provincie Drenthe

Kompasgeld leidt tot toename werkgelegenheid

Assen, 19 april 2005
Persberichtnummer 05-063

De noordelijke Kompassubsidies hebben in de periode 2000-2004 in Drenthe tot investeringen geleid ter waarde van 220 miljoen euro. Daarvoor is voor ruim 77 miljoen euro aan Kompassubsidie toegekend. Door de investeringen is de bruto werkgelegenheid gegroeid met 6800 fulltime arbeidsplaatsen. De gerealiseerde werkgelegenheidsgroei betreft alleen Drentse projecten. Provinciegrensoverschrijdende projecten zijn hierbij niet meegerekend. Ook de effecten van de specifieke regelingen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, zoals KITS en IPR vallen hierbuiten. De totale werkgelegenheidsgroei als gevolg van Kompas is daarmee nog groter. Dat blijkt uit een nota, waarmee het college van gedeputeerde staten (GS) de Drentse statenleden informeert.

De nota geeft inzicht in de voortgang van de projectontwikkeling in Drenthe in het kader van het Kompas voor het Noorden. Het stuk geeft naast de Kompasmiddelen ook een overzicht van de besteding van gelden die voor de versterking van het landelijke gebied beschikbaar zijn, zoals de regelingen Leader+ en het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma (EU POP) en ICES.

In het algemeen hebben de subsidies een belangrijke bijdrage geleverd aan de werkgelegenheidsdoelstellingen van het college. Die zijn erop gericht om een deel van de economische achterstand in te halen en meer werkgelegenheid te realiseren dan het landelijk gemiddelde. Het Kompasgeld is in 2004 is onder andere gegaan naar de ontwikkeling van gevangenisdorp Veenhuizen, de 2e fase van het Fietstotaalplan, revitalisering van bedrijventerreinen Vriezerbrug en Bargermeer, Werkleerproject Ellert & Brammert en leerlingbouwplaatsen. De komende jaren verwacht het college nog voor 75 miljoen aan Kompassubsidie aan te vragen, waaronder ± 22 miljoen voor LOFAR.

Voor het Leaderprogramma is inmiddels ruim 6 miljoen euro van de beschikbare middelen vastgelegd. Dat komt neer op 74%. De overige 2,2 miljoen euro zal tot en met 2008 beschikbaar blijven. Tot die periode staan er nu al bijna genoeg projecten op stapel om het geld te kunnen investeren.
Het EU POP loopt uitstekend. Met name in 2002 en 2003 is er meer subsidie toegekend dan de 5,8 miljoen euro die eigenlijk voor het Noorden beschikbaar was. Ook voor 2005 en 2006 zetten de provincies zich in om extra middelen te investeren.

De beschikbare ICES-middelen, 15,7 miljoen euro voor natte natuur en 4,5 miljoen voor agrarisch natuur- en landschapbeheer, zijn al volledig toegekend.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl