Gemeente Hellendoorn


Jaarrekening gemeente 2004 valt mee

Het college van B&W heeft de gemeentelijke jaarrekening van 2004 afgerond.
De jaarrekening is het overzicht van inkomsten en uitgaven van 2004 en de verantwoording waaraan het geld is besteed. In totaal heeft de gemeente een tekort van ⬠641.000 op een omzet van bijna ⬠67 miljoen. Bij het maken van de begroting ging het college nog uit van een groter tekort, namelijk ⬠805.000. Het college verwachtte dat de inkomsten voor de gemeente lager zouden uitpakken dan uiteindelijk het geval was. Bij het opmaken van de jaarrekening blijkt het tekort ⬠164.000 lager uit te komen. Zoals elk jaar waren er ook in 2004 mee- en tegenvallers. Wat meeviel waren de uitkering uit het gemeentefonds, de onderhoudskosten van sportaccommodaties, de uitvoering van de wet WOZ en de apparaatskosten van brandweer en milieu. De kosten voor de gladheidsbestrijding, de verzekeringskosten van onderwijsgebouwen en het leerlingenvervoer en de OZB waren hoger dan van tevoren ingeschat. Het college is tevreden dat het tekort lager uitvalt dan verwacht, maar meer nog met alles wat er met het geld in 2004 is gerealiseerd. De raadscommissies behandelen de jaarrekening in de week van 26 tot en met 28 april. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de jaarrekening op 19 mei 2005.

Welke projecten zijn er in 2004 met name gerealiseerd In 2004 is er, net als elk jaar, uiteraard heel veel bestaand beleid uitgevoerd. Hieronder leest u een selectie van het meest in het oog springende nieuwe beleid van 2004. De uitvoering van dit beleid sluit nauw aan bij het raadsbeleidsprogramma, het collegeprogramma en de strategische visie van de gemeente.

Strategische projecten
In 2004 is een aantal belangrijke stappen gezet voor de strategische projecten. Ten eerste namen de gebruikers het Multifunctioneel centrum 'De Holtink' officieel in gebruik. Ten tweede nam de raad het herinrichtingsplan voor het centrum van Nijverdal aan en besloot de raad om betaald parkeren in te voeren. Maar ook gaf de raad groen licht voor de bouw van het Huis voor Cultuur en Bestuur en de vormgeving van een Kulturhusorganisatie. In het Kulturhus participeren de bibliotheek, het theater en de culturele raad. In verband met de nieuwbouw van het Huis voor Cultuur en Bestuur verhuisde een deel de ambtenaren en het college in december 2004 tijdelijk naar andere gebouwen. Ook stemde de gemeenteraad in 2004 met het ontwerp-bestemmingsplan voor de rijksweg 35 en het spoor.

Wijkontwikkelingsplannen
De uitvoering van het wijkontwikkelingsplan Groot Lochter is gestart en het DOP Daarle is opgesteld. DOP Haarle en WOP De Blokken zijn in voorbereiding.

Burgerpanel en jongerenraad
In 2004 is het burgerpanel ingesteld. In de eerste enquête is gevraagd wat de inwoners van de communicatie van de gemeente vinden. Het gemiddelde rapportcijfer was een 7. Op 29 november 2004 werd de Jongerenraad Hellendoorn officieel geïnstalleerd. Deze raad adviseert de gemeente over allerlei zaken die met de jongeren in de gemeente te maken hebben, zoals vrijetijdsbesteding.

Verbetering dienstverlening
In 2004 startte op proef het nieuwe loketsysteem bij het loket Burgerzaken en Belastingen. Werk en bijstand en Wegen, groen en afval volgden in de loop van het jaar.

Grotere projecten aan de wegen
In 2004 zijn er diverse grotere projecten aan wegen en paden afgerond. Zo is de herinrichting van de Dorpsstraat inmiddels voltooid. Ook zijn in 2004 de reconstructie van de riolering en de herinrichting van de Wilhelminastraat, het Hoge Dijkje en de Vondelstraat afgerond. De aanleg en reconstructie van de fietspaden aan de Bathemerweg en het Goudzoekerspad zijn een feit. Verder zijn er banken en prullenbakken in het buitengebied neergezet, is de toeristische bewegwijzering in het dorp Hellendoorn verbeterd en zijn er wandelroutes uitgezet. Belangrijk in 2004 was ook het recreatieonderzoek dat is uitgevoerd in de gemeente en het Nationaal Park.

Leren en opvang
Vijf basisscholen en vier peuterspeelzalen maakten in 2004 afspraken over een doorlopende leerlijn voor peuters. Doel van deze afspraken is het peuters makkelijker maken om van de peuterspeelzaal door te stromen naar de basisschool.

Armoedebeleid
Sinds 1 januari 2005 werk de gemeente met nieuwe richtlijnen om armoede te bestrijden en te voorkomen. Dit beleid is niet in een paar dagen geschreven. Samen met het cliëntenplatform en de gemeente Rijssen-Holten stelde de gemeente het beleidskader voor dit duurzaam armoedebeleid op.

Groenonderhoud
In de nota 'evaluatie groenonderhoud' is geconcludeerd dat het onderhoud van groen op een acceptabel niveau ligt, maar nog niet op een goed niveau. Ter verbetering van het groenonderhoud is in 2004 meer aandacht besteed aan de onkruidbestrijding op wegen.

Behandeling van de jaarrekening
De raadscommissies behandelen de jaarrekening in de week van 26 tot en met 28 april. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de jaarrekening op 19 mei 2005. Wie meer wil weten kan de jaarrekening inzien bij de unit Financiën, locatie Parallelweg 251 in Nijverdal.