GroenLinks

Verdonk mag van subsidie geen zwijggeld maken

14 april 2005

Minister Verdonk dreigt de subsidie van VluchtelingenWerk in te trekken vanwege de steun aan het project '26.000 gezichten'. Volgens Verdonk geldt er kennelijk Staatscensuur voor organisaties die subsidie krijgen. GroenLinks vindt haar intimidatiestrategie slecht voor de democratie en niet passen in de Nederlandse cultuur.

Marijke Vos (GroenLinks) vermoedt dat minister Verdonk subsidies ziet als een vorm van zwijggeld. Het is te absurd voor woorden dat organisaties de mond wordt gesnoerd onder bedreiging van intrekking van subsidies. Deze regering duldt geen tegenspraak en tast daarmee de democratie aan. Zo dreigt de waardevolle bijdrage van maatschappelijke organisaties gesmoord te worden in de holle retoriek van Verdonks vreemdelingenbeleid.

Het riekt naar staatscensuur als Verdonk meent dat gesubsidieerde organisaties die willen protesteren tegen het overheidsbeleid eerst contact op moeten nemen met het departement. Daarmee wordt het grondwettelijke recht op de vrijheid van meningsuiting met voeten getreden. Marijke Vos wil van de minister met spoed opheldering over haar standpunten. Afhankelijk van haar antwoorden wil zij volgende week een spoeddebat om de minister ter verantwoording te roepen. De schriftelijke vragen luiden als volgt:


1. Kent u het bericht dat u de subsidie aan VluchtelingenWerk Nederland dreigt te stoppen omdat deze organisatie het filmproject '26.000 gezichten' mede financiert? Zo ja, klopt het bericht?
2. Kunt u aangeven uit welke middelen VluchtelingenWerk Nederland dit project mede financiert? Zijn deze middelen door overheidssubsidies gefourneerd? Zo nee, welke mogelijkheden beschikt u om deze middelen te oormerken en te beslissen dat deze middelen op een bepaalde wijze besteed dienen te worden?
3. Heeft u concrete aanwijzingen dat VluchtelingenWerk Nederland subsidies aanwendt op een manier die niet in overeenstemming is met het doel waarvoor de subsidies zijn verleend? Zo ja, welke aanwijzingen zijn dat? Zo nee, welke juridische mogelijkheden staan u ter beschikking om subsidieverlening achterwege te laten en/of verleende subsidies terug te vorderen?
4. Meent u het nu werkelijk dat u in de toekomst bij het toekennen van subsidies aan organisaties wilt vastleggen dat mogelijke protesten tegen het overheidsbeleid eerst met bij departement bekend gemaakt moeten worden? Zo ja, bent u van mening dat dit past in een open democratische samenleving waarin het overheidsbeleid vrijelijk door eenieder ter discussie gesteld mag worden, behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet?
5. Kunt u deze vragen vóór dinsdag 19 april a.s. beantwoorden?

Marijke Vos