Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Stamceltherapie in China (3)

Enkele tientallen mensen met ALS uit Nederland zijn naar China gegaan of gaan nog naar China om daar stamceltherapie te ondergaan. Hoewel aanvankelijk de hoop en het enthousiasme de boventoon voerden, nemen nu de kritische geluiden toe. Het ALS-Centrum heeft begrip voor de keuze van patiënten, maar neemt op basis van eigen waarneming wel duidelijk stelling.

Een belangrijke doelstelling van het ALS Centrum Nederland is een betere behandeling te vinden voor mensen met ALS. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken. Allereerst moeten we meer weten over hoe de ziekte ontstaat. Het ALS Centrum werkt hier intensief aan zowel in het laboratorium als in de kliniek.

Onderzoek in het ALS Centrum Nederland
Zo beschikken we over de nieuwste proefmodellen om ziektemechanismen te bestuderen en potentiële nieuwe medicijnen uit te testen. Ook wordt intensief samengewerkt met andere centra in de wereld en blijven we goed geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ALS. Ook is ons doel om mogelijk werkzame behandelingen zo snel mogelijk beschikbaar te krijgen voor mensen met ALS. Een partner hierin zijn de farmaceutische bedrijven. Wij proberen deze bedrijven ervan te overtuigen nieuwe medicijnen ook bij ALS uit te testen, ondanks dat het commercieel voor hen minder interessant is dan andere meer voorkomende chronische ziekten. Hierin zijn we de laatste jaren succesvol geweest. Patiënten met ALS in Nederland hebben de afgelopen jaren kunnen deelnemen aan een aantal grote internationale studies. Ondanks dat deze studies tot op heden niet het gewenste resultaat hebben laten zien, is het belangrijk dit voort te zetten, omdat het leidt tot meer ervaring, expertise en samenwerking met ALS klinieken in andere landen en farmaceutische bedrijven. Ook zetten we zelf studies op. Een aantal jaren geleden is een Nederlandse studie naar het effect van het voedingssupplement creatine afgerond

Combinatiebehandeling
Hoe komt nieuwe behandeling tot stand ? Hoe een studie naar bijvoorbeeld een nieuw medicijn wordt opgezet is afhankelijk van wat men verwacht van het effect van medicijnen. Het is mogelijk dat er een medicijn is dat de klachten direct stopt of zelfs verbetert. Een voorbeeld van dit soort medicijnen is antibiotica. Om het effect van dit soort medicijnen goed vast te leggen is er slechts een kortdurende studie met weinig patiënten nodig. Helaas zijn er bij chronische ziekten maar weinig van dit soort medicijnen. Meer realistisch bij een ziekte zoals ALS is het om te komen tot een aantal medicijnen die elk afzonderlijk minder effect hebben, maar samen een beter effect. Deze medicijnen zullen dus elk afzonderlijk slechts de achteruitgang van de ziekte vertragen. Een voorbeeld van zo'n medicijn is Rilutek. Het effect van medicijnen als deze kunnen alleen gevonden worden in studies met een relatief groot aantal patiënten, waarbij ook een deel van de patiënten een zg. "nepmedicijn", een placebo, krijgt. Belangrijk is te realiseren dat Riluzole, waarbij individuele patiënten niet direct een effect merken, nooit op de markt was gekomen voor patiënten met ALS als het niet onderzocht was in een grote zogenaamde placebo-gecontroleerde studie. Als Rilutek zonder onderzoek beschikbaar gesteld zou zijn, zou iedereen nu al gestopt zijn, omdat men het idee heeft dat er geen effect is. Nu hebben we behandeling waarvan goed is aangetoond dat het een (bescheiden) effect heeft en kunnen we op zoek gaan naar behandeling die samen met Rilutek een beter effect geeft. Het doel is uiteindelijk te komen tot een combinatie van medicijnen/behandelingen die de ziekte kunnen stoppen of zelfs verbeteren. De strategie van combinatiebehandeling is effectief gebleken bij zowel infectieziekten (tuberculose en AIDS), als verschillende vormen van kanker.

Wat is het placebo-effect?
Een veel gestelde vraag is, waarom er in studies naar nieuwe behandeling een nepmedicijn, een placebo, gebruikt moet worden. Zoals hierboven is beschreven is dit met name belangrijk voor behandeling die de ziekte niet direct stopt maar vertraagt. Het is belangrijk om te weten dat bij elke behandeling die uitgetest wordt, er een zogenaamd placebo-effect is. D.w.z. dat mensen, doordat ze een nieuw medicijn krijgen, al het gevoel hebben zich beter te voelen. Dit is een heel normaal verschijnsel. Iedereen kent wel het gevoel als mensen tegen je zeggen " wat zie je er goed uit", je je vanzelf beter gaat voelen, of anderom "wat zie je er moe uit, heb je niet goed geslapen ?", je je minder goed voelt. Zo geldt het ook voor het krijgen van nieuwe medicijnen, alleen al het idee dat er iets gedaan wordt wat mogelijk een gunstig effect geeft, geeft al een positief effect op de klachten (= het placebo-effect).

Hetzelfde geldt bij ALS onderzoeken. Een voorbeeld hiervan is een studie in Nederland bij ALS naar het effect van creatine. Hierbij werd de spierkracht gemeten en in het begin van de studie nam de spierkracht bij zowel de placebo- als de creatine-groep toe of bleef tenminste gelijk, in tegenstelling tot de periode erna, waarbij er een geleidelijke achteruitgang van de zwakte was te bemerken. Het placebo- effect is een normaal verschijnsel, en niet "psychisch", waarmee in alle studies naar nieuwe behandeling rekening gehouden moet worden.

Stamcellen
Stamcellen komen van nature in het menselijk lichaam voor, bijvoorbeeld in het beenmerg, de plaats waar bloedcellen worden gevormd. Ook uit embryonaal weefsel (weefsel afkomstig van een embryo, bijvoorbeeld van een vrouw die een miskraam heeft gehad of na abortus) en navelstrengbloed kunnen stamcellen worden gehaald. Stamcellen zijn cellen die de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen tot allerlei verschillende soorten cellen, zoals lever-, nier-, huid-, maar ook verschillende soorten zenuwcellen. Tot welke cel de stamcel uitgroeit is afhankelijk van hoe de cel gestimuleerd wordt en in welke omgeving de cel zich bevindt. Hoe stamcellen gestimuleerd moeten worden om zich te ontwikkelen tot bepaalde celtypen is tot op heden grotendeels nog onbekend.

Stamceltherapie bij ALS
Bij ALS zijn de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen aangetast. De motorische zenuwcellen brengen de impulsen vanuit de hersenen over naar de spieren. De motorische zenuwcellen hebben uitlopers die naar de spieren gaan en zorgen dat die geactiveerd worden. Deze uitlopers kunnen zeer lang zijn zoals bijvoorbeeld van het ruggenmerg naar de voeten. Als de motorische zenuwcellen beschadigd zijn ontstaat er zwakte in de spier. Het idee van stamceltherapie is dat stamcellen, geïsoleerd uit embryo's, in het lichaam gebracht worden en als motorische zenuwcellen moeten gaan functioneren om de spieren opnieuw aan te sturen. Het idee lijkt simpel maar in de praktijk is er nog een aantal problemen:
* Blijft de cel leven?
Er worden cellen uit een embryo gehaald, in een reageerbuis gedaan en vervolgens bij de mens ingebracht. Gedurende dat traject is het waarschijnlijk dat er cellen dood gaan. Door cellen in het lichaam te brengen worden ze in een geheel andere omgeving gebracht en het lichaam zal ze herkennen als iets "lichaamsvreemd" waardoor een afweer/ontstekingsreactie in gang gezet wordt en de cellen worden afgestoten. Bij één patient waarbij stamcellen waren ingebracht konden de cellen niet meer worden teruggevonden bij obductie enkele weken later. Ook is het mogelijk dat de cellen ongecontroleerd gaan groeien waardoor een gezwel kan ontstaan, zoals waargenomen bij dieren.

* Hoe wordt de stamcel een zenuwcel?
Alleen het inbrengen van stamcellen is niet het enige wat moet gebeuren, de cellen moeten ook hun werk gaan doen. De stamcellen moeten zich transformeren in een werkende zenuwcel. Als dit ook daadwerkelijk gebeurt, dan is de vraag hoe deze nieuw gevormde zenuwcellen naar de spieren toegaan die niet goed meer werken. Met andere woorden de cellen moeten hele lange uitlopers gaan vormen en die uitlopers moeten vervolgens hun weg vinden naar de spier. De snelheid waarmee een zenuw kan groeien is maximaal enkele millimeters per dag.

* Komen de cellen wel op de juiste plaats in het ruggenmerg? De stamcellen worden ingebracht via 2 gaatjes geboord in de schedel (dus een stuk boven het ruggenmerg). De cellen komen zo ergens rondom het zenuwstelsel terecht. Het is zeer de vraag of de cellen het ruggenmerg bereiken. Bij een onderzoek in een ALS-muismodel werden stamcellen via een operatie in het gehele ruggenmerg ingebracht. Bij de muis had dit overigens tot resultaat dat er een iets langere overleving was, vergelijkbaar met het effect van Rilutek, maar de ziekte kon niet gestopt of verbeterd worden.

Ethische aspecten rondom stamcel therapie
Het is onethisch om patiënten met een zeer ernstige ziekte zoals ALS tegen zeer hoge kosten een behandeling aan te bieden, waarvan het effect (en de bijwerkingen) niet zijn aangetoond. Daarbij wordt het effect van de aangeboden behandeling niet gemeten volgens internationale afspraken. Het op deze manier aanbieden van behandeling is misleidend voor patiënten en zal nooit kunnen leiden tot een verbeterde behandeling die voor alle patienten beschikbaar is. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van materiaal van embryo's geaborteerd in een relatief ver gevorderd stadium van de zwangerschap (7e maand).

De huidige feiten over behandeling met stamceltherapie in China
* Sommige patienten uit Nederland en Belgie hebben de therapie ondergaan en voelen zich beter.

* De veronderstelde verbetering van de kracht en ademhaling kan niet worden bevestigd met de standaard metingen voor kracht en ademhaling. De mate van verbetering (het gevoel meer kracht te hebben, beter te kunnen lopen of beter te kunnen spreken) is vergelijkbaar met de verbetering die we zien na het geven van een placebo en kan veroorzaakt worden door het placebo-effect (zie boven).

* De veronderstelde verbetering bij patienten trad al op enkele uren na de behandeling. Het is bijna onmogelijk dat stamcellen al na enkele uren zenuwcellen zijn geworden die ook functioneel zijn. Het is onmogelijk dat de cellen in zo'n korte tijd de spier al bereikt hebben.

* Stamceltherapie kan de progressie van de ziekte niet stoppen. Na een veronderstelde verbetering in het begin, gaan de patienten daarna verder achteruit. Ook dit is wat we zien na toedienen van placebo.

* Stamceltherapie (inclusief de reis naar China) heeft ernstige bijwerkingen, variërend van een thrombosebeen, longontsteking tot een ernstige hersenvliesontsteking. Diverse patienten zijn overleden tgv de behandeling.

* Stamceltherapie heeft ook ernstige bijwerkingen op emotioneel gebied. De behandeling is duur. Patienten verkopen hun huis of bedrijf om te gaan. Mensen die niet in staat zijn te gaan hebben (volkomen ten onrechte) het idee dat hen dé behandeling voor hun ziekte onthouden wordt, wat tot veel verdriet en gevoel van onmacht leidt.

* Navraag bij collega's in China heeft duidelijk gemaakt dat de stamcelbehandeling van dr Huang ook in China zeer omstreden is. Dr Huang staat niet bekend als een gerespecteerd onderzoeker op het gebied van stamcelbehandeling.

Ten slotte willen wij benadrukken dat het ALS Centrum Nederland van mening is dat wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden zoals stamceltherapie onverminderd moet doorgaan om te komen tot een betere behandeling van mensen met ALS.

Bron: ALS-Centrum
17 april 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400