NIJMEEGS RESTAURANT HAALT OP VERZOEK VAN WAKKER DIER FOIE GRAS VAN MENU
Persbericht - 18 april 2005
Nijmeegs restaurant t Lemke serveert vanaf deze maand nooit meer foie
gras (ganzen- en eendenleverpaté). Hiermee is het in korte tijd het
derde Gelderse restaurant dat toezegt dit dieronvriendelijke product
definitief van de kaart te halen. De Beukenhorst uit Winterswijk en
Pasta e Fagioli uit Nijmegen gingen t Lemke recentelijk voor in dit
diervriendelijke besluit. Een groeiende groep (sterren-)restaurateurs
raakt door voorlichting van Wakker Dier namelijk overtuigd van de
noodzaak om de dieronvriendelijke ganzen- en eendenleverpaté van de
menukaart te halen, zoals enkele maanden geleden Joop van den Ende in
zijn restaurant le Cirque. Van den Ende haalde het product van de
kaart omdat hij het te dieronvriendelijk vond om het te blijven
serveren. Foie gras kan namelijk uitsluitend tot stand komen door de
dieren drie keer per dag te dwangvoederen met een kilo maispap die
door een trechter letterlijk de strot in wordt geduwd. De lever raakt
zo verziekt en zwelt op tot wel 10 keer de normale grootte. In
Nederland is de productie van foie gras daarom al verboden. Het kan
echter nog wel vanuit het buitenland geïmporteerd worden en dat wordt
door sommige restaurateurs dan ook gedaan.
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed niet alleen in
Nederland, maar ook in veel andere landen verboden. De WTO verbiedt
importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en
daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen
worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere
levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette
ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt
geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese
Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het
serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute
leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7
(waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de
Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid
en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
Stichting Wakker Dier