Titel: PwC: Amsterdam zwakke markt voor vastgoedinvesteerders

PwC
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 18-04-2005 11:23

Amsterdam, 18 april 2005

VASTGOEDINVESTEERDERS VERWACHTEN EEN WINSTGEVEND JAAR; AMSTERDAM OP DRIE

NA SLECHTSTE MARKT, IN PARIJS, MILAAN EN LONDEN GROOTSTE

GROEIMOGELIJKHEDEN

Europese vastgoedinvesteerders zijn optimistisch over de winstmogelijkheden die deze sector voor het komende jaar biedt. Dit blijkt uit het rapport Emerging Trends in Real Estate(r) Europe 2005 van PricewaterhouseCoopers in samenwerking met het Urban Land Institute (ULI). Vooral in Parijs, Milaan en Londen zien vastgoedinvesteerders grote mogelijkheden.

De uitkomst van het onderzoek toont aan dat Amsterdam de op drie na slechtste markt voor vastgoedinvesteringen is in 2005. Als belangrijkste oorzaak wordt de toenemende leegstand aangegeven. Herstel wordt door velen niet eerder verwacht dan eind 2006. Ondanks deze situatie is nog steeds sprake van een actieve markt in Amsterdam. Goed verhuurde objecten worden nog steeds tegen goede prijzen verhandeld: Het volume in transacties was in 2004 zelfs 50% hoger dan in 2003.

Nu er wederom kapitaal in overvloed op de markt aanwezig is, kunnen volgens het uitgebrachte rapport de meeste vastgoedondernemingen zich verheugen op een jaar van winstgevende groei. Emerging Trends meldt dat 87% van de respondenten van enquêtes en interviews gehouden onder een groep van meer dan 250 internationale spelers in de sector van mening is dat de winstgroei 'redelijk goed' tot 'uitstekend' zal zijn gedurende het jaar, en dat investeringen in vastgoed beter zullen renderen dan investeringen in aandelen en obligaties.

In de 'markets to watch' staat Parijs boven aan de lijst van 27 markten als dé markt voor vastgoedinvesteerders. Eric Hartkamp, partner bij PricewaterhouseCoopers en voorzitter van de Nederlandse Real Estate Group van PwC, verklaart dit als volgt: 'Parijs is in 2005 dé stad voor vastgoedinvesteerders. De stad heeft namelijk een zeer diverse economische basis, een relatief lage leegstand van kantoren, een laag aanbod aan kantoorruimte en redelijke economische groeiperspectieven. Dit maakt Parijs uitermate interessant voor projectontwikkelaars.'

Milaan staat op de tweede plaats voor vastgoedinvesteringen in het algemeen, en op de eerste voor investeringen in vastgoed in de retailsector in het bijzonder. Van de respondenten raadt 67% aan om in deze stad vastgoed in de retailsector aan te kopen. Deze stad wordt tevens als veelbelovend gezien voor projectontwikkeling.

Londen staat op de derde plaats qua vooruitzichten, alhoewel deze stad nergens wordt getipt als dé markt voor een bepaald soort vastgoed. Volgens het rapport ligt de aantrekkingskracht van Londen in de goed verankerde economische groei. De respondenten zien Londen als een redelijk veilige markt. Lyon, ingedeeld als een secundaire markt, staat vierde, hetgeen laat zien dat investeerders en ontwikkelaars bereid zijn verder te kijken dan de grote markten voor nieuwe mogelijkheden. Brussel staat laatste in de top 5 qua investeringsvooruitzichten en wordt gezien als een gunstige markt vanwege haar status als de hoofdstad van Europa.

Sterke kopersmarkten zijn o.a. Helsinki, Praag, Warschau en Boedapest, terwijl Athene en Dublin als sterke verkopersmarkt te boek staan. Stockholm, Barcelona, Zurich, Edinburg, Rome, Kopenhagen, Wenen, Lissabon en Madrid scoren allemaal gemiddeld, met redelijke vooruitzichten voor investeringen en projectontwikkeling. Istanbul, waar het proces voor toetreding tot de EU dit jaar zal beginnen, staat aan kop met de beste vooruitzichten voor projectontwikkeling. 'Op dit nieuws zat de Turkse vastgoedsector te wachten', aldus het rapport. Moskou staat tweede voor projectontwikkeling.

Het rapport concludeert dat er veel geld beschikbaar is voor investeringen, nu er kapitaal in overvloed is uit uiteenlopende bronnen zoals instellingen, private-equityfondsen, open vennootschappen, commanditaire vennootschappen, participatiemaatschappijen, hedge-fondsen, besloten consortia en particulieren. Het aantal producten waarin geïnvesteerd kan worden is echter te gering. 'De hevige concurrentie voor eersteklas vastgoedinvesteringen heeft bijna iedereen gedwongen om op zoek te gaan naar delen van de markt die over het hoofd zijn gezien', aldus het rapport. 'Dientengevolge is er nu een aanzienlijke vraag naar vastgoedinvesteringen die eerst werden geschuwd.''Op zoek gaan naar nieuwe kansen voor vermogensbeheer' en 'verbouwen en herpositioneren' is nu waar het om draait.

Alhoewel er meer dan genoeg kapitaal beschikbaar zal zijn, zal zich naar verwachting in 2005 mogelijk echter één kapitaalbron terugtrekken. 'Duitse beleggingsfondsen zullen in 2005 een stuk minder actief zijn in grensoverschrijdende investeringen dan in 2004.' Bovendien zal er in Europa een verschuiving blijven optreden naar indirecte investeringen, nu meer instellingen zich richten op diversificatie van hun vastgoedportefeuille en buitenlandse markten willen betreden.

In vergelijking tot het rapport over 2004, zijn volgens Emerging Trends 2005 de vooruitzichten voor projectontwikkelaars beter, in het bijzonder voor projecten voor gemengd gebruik. 'Deze projecten voor gemengd gebruik zullen uiteindelijk de enige manier vormen om moderne kwalitatief hoogstaande kantoor-, retail- en woonruimte te bouwen met een omvang die aan de groeiende behoeftes van investeerders kan voldoen.'

Voor wat betreft soorten vastgoed, wordt verwacht dat winkelcentra wederom het hoogste totale rendement zullen opleveren in 2005; detailhandelprojecten staan boven woningbouw als de tweede keus van investeerders. Woningbouw wordt gezien als de beste keus voor projectontwikkeling, gevolgd door winkelcentra en
opslag/distributieruimte.

Deze publicatie is de tweede jaarlijkse Europese editie van Emerging Trends in Real Estate(r) Europe 2005. De versie over de Amerikaanse vastgoedsector wordt reeds gedurende 26 jaar uitgebracht.

Zie voor de volledige tekst van de Europese en Amerikaanse rapporten en illustraties voor de media: www.emergingtrendseurope.uli.org (Password: 182508/press)