PERSBERICHT
Sittard-Geleen akkoord met revisie milieuvergunning tankenpark op Chemelot-terrein
Sittard-Geleen, 16-4-2005 - De gemeente Sittard-Geleen heeft besloten om af te zien van het instellen van beroep bij de Raad van State tegen het besluit van de provincie om aan Sabic Petrochemicals Limburg B.V. een nieuwe milieuvergunning te verlenen voor haar logistieke activiteiten op het Chemelot-terrein. Tot dit gebied behoort onder andere het tankenpark direct ten westen van het handelsterrein Vouershof/Krawinkel.
In deze vergunningprocedure zijn de externe veiligheidsrisico's uitvoerig afgewogen. Het gaat dan met name om risico's op explosies van een zestal drukopslagbollen voor propeen en buteen, die al meer dan dertig jaar in het tankenpark aanwezig zijn. Door wijzigingen in de berekeningsmethode zijn de risico's in theorie toegenomen ten opzichte van het verleden. Ook het aantal mensen in de directe omgeving van het tankenpark is behoorlijk gestegen, waardoor het aantal potentiële slachtoffers bij een zwaar ongeval met zo'n opslagbol eveneens groter is geworden. Een nadere analyse heeft echter uitgewezen dat de veiligheidssituatie bij de betreffende opslagtanks eerder is verbeterd dan verslechterd ten opzichte van voorheen. Er zijn diverse verbeteringen uitgevoerd waardoor de kansen op een ongeval zijn verminderd en het optredende effect geringer is. Met die verbeteringen wordt in de berekeningen evenwel geen rekening gehouden, waardoor de berekende risico's groter zijn dan de feitelijk aanwezige gevaren.
Volgens het college van burgemeester en wethouders werd uit de uitgevoerde analyse niet geheel duidelijk of er wel voldoende bestrijdingsmiddelen voorhanden zijn. Daarbij ging het met name om de beschikbare hoeveelheid bluswater om alle denkbare vormen van ongevallen te kunnen bestrijden. In een eerdere fase van de besluitvorming zijn waarborgen op dit punt geëist. Op uitdrukkelijk aandringen van het college komt aan die onduidelijkheid nu een einde. In de definitieve vergunning is aan Sabic de verplichting opgelegd om ofwel aan te tonen dat de bluswatercapaciteit onder alle omstandigheden toereikend is dan wel een plan van aanpak op te stellen om dat alsnog te bewerkstelligen. Volgens het college zijn daarmee voldoende waarborgen verkregen om de veiligheidsrisico's van de opslagbollen acceptabel te vinden.
Niettemin heeft de veiligheidsproblematiek van Chemelot als geheel nog uitdrukkelijk de aandacht van het college. Om daarover voor de langere termijn afspraken te maken, is een gezamenlijk traject met de provincie, de gemeenten Beek en Stein alsmede Chemelot in gang gezet. Het college wil met de buurtplatforms rondom Chemelot op een open wijze het gesprek aangaan over de externe veiligheidsproblematiek. In dat verband loopt al een onderzoek naar uitvoerbare maartregelen om het veiligheidsgevoel in met name de buurt Krawinkel te verbeteren.
Gemeente Sittard-Geleen