Persbericht Wageningen UR, nr 033, 7 april 2005
Rapport Wetenschapswinkel Wageningen UR
ONDERZOEK TOONT KANSEN VOOR BETERE BELANGENBEHARTIGING VAN KLEINE KERNEN
Op 16 april ontvangt burgemeester H.G.M. van de Vondervoort van de gemeente Boekel het eerste exemplaar van een onderzoek van de Wetenschapwinkel Wageningen UR naar de tevredenheid over belangenbehartiging en dienstverlening onder dorpsbelangenorganisaties. Een aanbeveling voor gemeenten is om contacten met een dorpsbelangenorganisatie formeel (via bv. een convenant) te regelen.
Het onderzoek wordt aangeboden door prof.dr.ir. J.S.C. Wiskerke, hoogleraar Rurale sociologie aan Wageningen Universiteit in Herberg De Gouden Leeuw, Bronkhorst, Gelderland. Tijdens de presentatie van het onderzoek, dat in opdracht van de Vereniging Kleine Kernen Gelderland (VKK) door de Wetenschapswinkel van Wageningen UR werd uitgevoerd, licht projectleidster Bettina Bock toe welke knelpunten er leven bij gemeenten, dorpsbelangenorganisaties en de VKK zelf en welke oplossingsmogelijkheden er zijn.
Een leefbaar platteland is gebaat bij het onderkennen van bedreigingen, zoals verminderende voorzieningen, en bij het creëren van kansen, zoals nieuwbouwprojecten en bedrijvigheid, zodat er ook voor jonge mensen een toekomst op het platteland is weggelegd.
Samenwerking tussen gemeenten, belangenorganisaties en de VKK is hierbij van groot belang. Onderzoekers van Wageningen UR hebben drie wetenschappelijke studies verricht die deze samenwerking nader belichten: de werking en functie van een dorpsplan, de rol van informele communicatie tussen belangengroepen en bestuurders en een studie over belangenvertegenwoordiging op maat. Samenvattingen van de studies zijn opgenomen in de brochure De VKK Gelderland op koers.
Gemeenten
Uit de studies volgt dat gemeenten dorpsbelangenorganisaties tijdig moeten betrekken in relevante kwesties en contacten formeel, bijvoorbeeld via een convenant, moeten regelen. Zij kunnen het belang dat zij hechten aan dergelijke vrijwilligersorganisaties benadrukken door naamsvermelding en ruimte op de gemeentelijke website en door financiële ondersteuning te bieden.
Dorpsbelangenorganisaties
Om te kunnen spreken namens de bewoners is het belangrijk dat lokale belangenorganisaties veelvuldig contact onderhouden met dorpsbewoners en hun wensen goed in kaart te brengen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een dorpsplan. Een dorpsplan moet wel meer voorstellen dan een gemakkelijk ter zijde te schuiven wensenlijstje. Het plan moet goed onderbouwd zijn en gedragen door zoveel mogelijk verenigingen en organisaties. De onderzoekers adviseren ook om zaken regelmatig met gemeenteraadsleden en wethouders of burgemeester te bespreken. Verder staan verenigde dorpsorganisaties sterker in overleg met de gemeente dan een individuele organisatie.
VKK
De Vereniging Kleine Kernen Gelderland (VKK) doet er goed aan cursussen en informatie aan te bieden aan beginnende bestuursleden en burgers met initiatief. Aan de andere kant kan de vereniging gemeentelijke en provinciale ambtenaren die de plattelandscontacten onderhouden uitnodigen voor een netwerkdag. Ook kan de VKK de oprichting van nieuwe dorpsbelangenorganisaties en samenwerkingsverbanden stimuleren. Zelfs als een organisatie geen behoefte heeft aan een functioneel dorpsplan, zou de VKK zo'n organisatie hun expertise moeten blijven aanbieden.
Wageningen Universiteit