Ingezonden persbericht


(16 april 2005 - Bericht van Akties Tegen Kernwapens)


Duizend burgers op kernwapensinspectie 'Bomspotting XL'

Brussel, 16 april 2005 -
INTERNATIONALE ACTIE TEGEN KERNWAPENS IN BELGIE

BOMSPOTTING DAG BIJ NAVO INSTALLATIES

Vandaag inspecteerden ongeveer duizend mensen uit heel Europa de kernwapengerelateerde NAVO-sites: het NAVO hoofdkwartier te Brussel, SHAPE (het militaire hoofdkwartier) in Mons en de luchtmachtbasis van Kleine Brogel (waar kernwapens worden opgeslagen). Ook in Gooik werd het NAVO satellietcommunicatiecentrum ge-inspecteerd, waar de Amerikaanse militairen gestationeerd zitten die de communicatielijnen met Kleine Brogel en met SHAPE verzorgen. Zij gingen hiermee in op de oproep van het Belgiese Forum voor Vredesactie en Bomspotting vzw om de illegale NAVO-kernwapenpolitiek niet ongestoord te laten doorgaan. Hierbij werden zo'n 500 mensen gearresteerd (NAVO 120, Kleine Brogel 200, waarvan 15 Nederlanders, SHAPE

100-150). Een massale machtsontplooiing van politie en leger werd ingezet om een illegaal overheidsbeleid overeind te houden.

Aan de actie, gevoerd onder de naam Bomspotting XL namen Bomspotters deel uit verschillende NAVO-landen, o.m. dankzij de actieve steun van Greenpeace: Frankrijk, Itali�, Nederland, Duitsland, Groot-Brittanie, Turkije, de Verenigde Staten, Estland, Roemenie, Griekenland,Spanje en Portugal. Verder waren er deelnemers uit Finland, Zweden en Nigeria.

Twee weken voor de conferentie in New York, waar de verdere naleving van het Non-Proliferatieverdrag wordt besproken, geven de Bomspotters een duidelijk signaal: de NAVO kernwapens moeten verdwijnen als een eerste stap in de uitvoering van de ontwapeningsverplichtingen inherent aan het Non-Proliferatieverdrag.

*Tijd voor nucleaire ontwapening: kernwapens uit de wereld, om te beginnen uit de NAVO*

Het Non-proliferatieverdrag (NPT), het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan, staat op springen! Het verdrag bevat wederzijdse verplichtingen: de niet-kernwapenstaten beloofden geen kernwapens te zullen verwerven terwijl de kernwapenstaten beloofden totale nucleaire ontwapening te realiseren. In plaats van nucleaire ontwapening zien we militaire interventie om het nucleaire monopolie te behouden. Het zet verschillende
niet-kernwapenstaten aan om zelf de verwerving van kernwapens te overwegen. El Baradei, secretaris-generaal van het Internationaal Atoomagentschap, maakte het dilemma duidelijk: ,,In my view, we have come to a fork in the road. Either there must be a demonstrated commitment to move toward nuclear disarmament, or we should resign ourselves to the fact that other countries will pursue a more dangerous parity through proliferation''.

De Bomspotters kiezen voor nucleaire ontwapening! Een noodzakelijke stap is de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit de NAVO-landen en het stoppen van de NAVO-kernwapenstrategie.

Nederlandse deelname

Onder de internationale deelnemers bij Kleine Brogel, de nucleaire basis van de Belgische luchtmacht bevonden zich ook een twintigtal Nederlanders. Vijftien van hen werden bij de actie gearresteerd. Ze waren uit Nederland gekomen om samen met deelnemers uit andere NAVO lidstaten het internationale belang van de actiedag te benadrukken. Actievoerder Rob Boogert: ,,De illegale kernwapens liggen niet alleen in Nederland op Volkel , maar ook in Belgie op Kleine Brogel. Het is belachelijk dat de Nederlandse regering een debat over normen en waarden voert terwijl ze blijft liegen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens op haar
grondgebied''.

In Nederland liggen net als in Kleine Brogel op de vliegbasis Volkel 20 kernwapens, als gevolg van het NAVO kernwapen beleid. Een paar maanden geleden werden nog uitgebreide Kamervragen gesteld over deze kernwapens. De Nederlandse regering weigert nog steeds te erkennen dat er kernwapens op Nederlands grondgebied liggen. ,,De hypocrisie van dit standpunt is evident, zeker als de regering zich in New York wil inzetten voor nucleaire ontwapening'', aldus woordvoerder Karel Koster.

-------

Noten voor de pers

Meer informatie over deze actie bij:


* Hans Lammerant (Forum voor Vredesactie): 06-13223359


* Rob Boogert (Akties Tegen Kernwapens): 06-51152499


* Karel Koster (werkgroep Eurobom): 06-13223359

Relevante websites:


- http://www.bomspotting.be en www.vredesactie.be


- Informatie over kernwapens in Nederland:
http://vredessite.nl/kernwapens/factsheet.html


- Op http://vredessite.nl/kernwapens o.a. verslagen van burgerinspecties in het verleden in Nederland en Belgie

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Akties Tegen Kernwapens