Voedingcentrum
Voedingswaarde groente en fruit
De hoeveelheid voedingsstoffen
Afhankelijk van de soort groente of fruit, het seizoen en de omgeving
kunnen de gehaltes voedingsstoffen variëren, ook bij dezelfde groente-
of vruchtencategorie. Zo is vastgesteld dat tussen verschillende
broccolisoorten de hoeveelheid vitamine C een factor twee kan
verschillen, de hoeveelheid carotenoïden een factor tien en het
gehalte aan glucosinolaten een factor dertien!
Kas of koude grond
Er zijn geen harde aanwijzingen voor verschillen in het gehalte
voedingsstoffen van groente uit de kas en groente van de koude grond.
Wel is het gehalte nitraat een stuk hoger in groente die in de winter
in de kas is gekweekt.
Biologisch of traditioneel geteeld
Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteelde groenten meer
voedingsstoffen bevatten dan niet-biologische. In enkele studies is
voor specifieke biologische producten een wat lager nitraat- en hoger
vitamine C-gehalte gerapporteerd.
Vroeger en nu
Af en toe duikt de stelling op dat groenten en fruit vroeger meer
voedingsstoffen bevatten dan tegenwoordig. Deze veronderstelling is
onder meer gebaseerd op een vergelijking tussen oude en nieuwe
voedingsmiddeltabellen. Voor een groot deel zijn de verschillen
waarschijnlijk toe te schrijven aan de veranderde analyse-methoden.
Tegenwoordig zijn die meer specifiek en betrouwbaar dan vroeger.
Analyse-cijfers kunnen alleen worden vergeleken wanneer ze betrekking
hebben op dezelfde groente- of fruitvariëteiten en op dezelfde wijze
zijn geanalyseerd.
Voor al uw vragen over gezond en lekker eten
www.voedingscentrum.nl, (070) 306 88 88
Voedingscentrum - eerlijk over eten
---