Voedingcentrum


Voedingswaarde groente en fruit

De hoeveelheid voedingsstoffen

Afhankelijk van de soort groente of fruit, het seizoen en de omgeving kunnen de gehaltes voedingsstoffen variëren, ook bij dezelfde groente- of vruchtencategorie. Zo is vastgesteld dat tussen verschillende broccolisoorten de hoeveelheid vitamine C een factor twee kan verschillen, de hoeveelheid carotenoïden een factor tien en het gehalte aan glucosinolaten een factor dertien!

Kas of koude grond

Er zijn geen harde aanwijzingen voor verschillen in het gehalte voedingsstoffen van groente uit de kas en groente van de koude grond. Wel is het gehalte nitraat een stuk hoger in groente die in de winter in de kas is gekweekt.

Biologisch of traditioneel geteeld

Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteelde groenten meer voedingsstoffen bevatten dan niet-biologische. In enkele studies is voor specifieke biologische producten een wat lager nitraat- en hoger vitamine C-gehalte gerapporteerd.

Vroeger en nu

Af en toe duikt de stelling op dat groenten en fruit vroeger meer voedingsstoffen bevatten dan tegenwoordig. Deze veronderstelling is onder meer gebaseerd op een vergelijking tussen oude en nieuwe voedingsmiddeltabellen. Voor een groot deel zijn de verschillen waarschijnlijk toe te schrijven aan de veranderde analyse-methoden. Tegenwoordig zijn die meer specifiek en betrouwbaar dan vroeger. Analyse-cijfers kunnen alleen worden vergeleken wanneer ze betrekking hebben op dezelfde groente- of fruitvariëteiten en op dezelfde wijze zijn geanalyseerd.

Voor al uw vragen over gezond en lekker eten www.voedingscentrum.nl, (070) 306 88 88

Voedingscentrum - eerlijk over eten


---