Ingezonden persbericht
Pers bericht 15 april 2005
SER unaniem over toekomst Werkloosheidswet
De SER heeft vanochtend een unaniem advies over de toekomstbestendigheid van de WW vastgesteld. Ook was er unanimiteit over het advies Ontslagpraktijk en Werkloosheidswet.
Bij de behandeling van het advies over de toekomst van de WW koos de Raad expliciet voor een referte-eis van 26 uit 36 weken. In het ontwerpadvies dat de commissie van voorbereiding vorige week vrijdag vaststelde, werd dit nog als één van twee gelijkwaardige mogelijkheden gepresenteerd.
In het uiteindelijke advies werd ook nog eens explicieter verwoord dat oudere WW-gerechtigden uitsluitend vrijstelling van de sollicitatieplicht kunnen krijgen vanwege individuele omstandigheden in relatie tot de arbeidsmarkt. Daarmee moest duidelijk worden dat er geen sprake is van een generiek vrijstellingsbeleid dat mee-ademt met de situatie op de arbeidsmarkt. Verder besloot de raad om ook de positie van musici en artiesten niet te veranderen. Voor hen blijft de huidige wekeneis (16 uit 39) voorlopig bestaan.
Het is een evenwichtig pakket voor zowel jong als oud , zei voorzitter A. Verhoeven van MHP. Jongeren behouden hun kortdurende uitkering, die wordt geïntegreerd in de loongerelateerde WW-periode. Ouderen leveren een deel van de duur in, maar zijn gebaat bij het behoud van hun ontslagvergoeding, vrijstelling van de vermogenstoets en sommigen zelfs van de partnerinkomenstoets in de IOW.
Vice-voorzitter J. Westerbeek-Huitink van het CNV benadrukte nog eens dat in het advies duidelijke afspraken zijn gemaakt over preventie en reïntegratie. Daarbij verwees ze ook naar de aanbevelingen die de Stichting van de Arbeid eerder vanochtend hierover had opgesteld, en die eveneens werden betrokken bij het advies.
Dit is een substantieel pakket , zei kroonlid R. Linschoten, die zei dat hij persoonlijke liever een kortere duur had gezien en een hogere aanvangsuitkering. Maar dit is een behoorlijke stap in de richting van mijn ambitieniveau en in ieder geval een stuk beter dan de plannen van het kabinet.
Kroonlid C. van Ewijk (CPB) benadrukte nog eens dat de SER met dit advies voldoet aan de voorwaarden die het kabinet eraan had gesteld (beperking van het aantal uitkeringsjaren). Hij noemde het voorstel een belangrijke stap in de goede richting, maar wees wel op het gevaar dat de nieuwe regeling voor oude werklozen een mogelijkheid kan bieden om voortijdig definitief uit het arbeidsproces te stappen.
Kroonlid A. Bakker (Nederlandsche Bank) was wat dat betreft blij met de tekstuele veranderingen hieromtrent die nog in de eindtekst werden opgenomen. Hij wilde het hele pakket van het WW-advies ondersteunen maar had wel aarzelingen bij het plan om WW-uitkeringen die langer dan een half jaar duren voor een derde deel te bekostigen uit algemene middelen. De prikkel voor werknemers en werkgevers wordt daardoor natuurlijk wel kleiner.
Kroonlid I. Asscher-Vonk legde een duidelijke koppeling met het advies over Ontslagpraktijk en Werkloosheidswet. Arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht hebben beide als doel om de inkomenspositie van werkenden te beschermen, reïntegratie te bevorderen en de arbeidsmarkt soepel te laten verlopen. Wat dat betreft vond ze het dan ook goed dat in het advies over de ontslagpraktijk de SER het plan van de regering om ontslagvergoedingen in mindering te brengen op de WW-uitkeringen afwijst. Als de kabinetsplannen doorgaan, zullen werknemers zich meer verzetten tegen ontslag en dat belemmert een soepele werking van de arbeidsmarkt.
Voorzitter J. Schraven van VNO-NCW benadrukt nog eens dat de SER met dit advies voldoet aan de afspraken uit het najaarsakkoord 2004. Ik ga er van uit dat de politiek dit overneemt. Maar Schraven zei ook dat hij dit advies zag als een stap op weg naar een meer fundamentele herziening van de sociale zekerheid waarover nagedacht zal moeten worden in het komende MLT-advies aan het kabinet. Daarbij zou ook aandacht moeten zijn voor het ontslagrecht.
Ook voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland legde een verbinding met het MLT-advies en het ontslagrecht, dat volgens hem een van de grote discussiepunten zal worden in de komende periode.
We moeten nog eens goed kijken voordat we gaan morrelen aan het ontslagstelsel , reageerde FNV-bestuurder T. Heerts. In het sociale domein is de laatste tijd al wel zo n beetje alles overhoop gehaald. Hij benadrukte dat delen van zijn achterban grote moeite hadden gehad met het advies over de toekomst van de WW. Hij waarschuwde het kabinet om het toch vooral in zijn geheel over te nemen. Als dat niet gebeurt, wordt het geacht niet te zijn uitgebracht. En dan lijkt mij ook dat de SER zijn langste tijd gehad heeft.
Directeur D. Duijzer van LTO-Nederland wees erop dat bij de totstandkoming van het advies veel aandacht was geweest voor hoe sociale partners op sectoraal niveau een substantiële bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van werkloosheid. Ik spreek de wens uit dat we in het sociaal overleg hier vooral op een realistische manier vorm aan zullen geven.
Kroonlid A. Kolnaar, die de commissie leidde die het advies had voorbereid, wees nog eens op het integrale karakter van het advies. SER-voorzitter H. Wijffels benadrukte de belangrijke rol van dit advies bij de vernieuwing van de Nederlandse sociale zekerheid
Ingezonden persbericht