Provincie Zuid-Holland

samenvatting Vergadering Gedeputeerde Staten 12-4-2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 12 april 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Bestuurskrachtmetingen GS letten op de voortgang van de diverse bestuurskrachtmetingen die in de provincie worden gehouden. Er worden brieven gestuurd naar de colleges van B&W van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee. Ook de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht ontvangen een dergelijke brief. In de brief worden de colleges van B&W gevraagd om het college van GS binnen drie maanden te informeren over een planning die voorziet in afronding van de besluitvorming over de resultaten van de bestuurskrachtmetingen door de gemeenteraden in 2005.

De acht gemeenten van Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (Giessenlanden, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Gorichem, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland, Zederik) worden verzocht binnen drie maanden GS te informeren over de stappen die inmiddels zijn gezet en nog worden gezet om de bestuurskrachtmeting van de gemeenten in 2005 te laten plaatsvinden en af te ronden.

Ernstige zorgen over de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de Zuidvleugel van de Randstad GS zijn ernstig bezorgd over de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de zuidvleugel van de Randstad. Deze staan onder druk door diverse uitspraken van de bestuursrechter en de negatieve advisering door de Raad van State inzake de inbedding van EU-regelgeving in een ministeriële regeling luchtkwaliteit. GS vragen het kabinet aandacht voor deze problematiek en verzoeken om via samenwerking te komen tot werkbare oplossingen. Lees de brief aan de minister en aan de staatssecretaris van VROM.

Subsidies- GS hebben een subsidie verstrekt aan Bureau Drechtsteden. Het gaat om een bijdrage ¤1.000.000,- voor het project "Hoogwaardig Openbaar Vervoer Drechtsteden". - Het project N475 krijgt een maximale bijdrage van ¤350.000 voor het project "Weggedeelte te Ouderkerk inclusief vervangen brug bij N210". - Aan de gemeente Leiderdorp is een maximale bijdrage toegekend van ¤495.000,- voor het project "Herinrichting N445 en kruising Engelenlaan/Willem de Zwijgerlaan/N445". - De provincie Zuid-Holland krijgt een subsidie van ¤136.134,- voor het project "F209, Fietspad Hillegom-Bennebroek".

Last onder dwangsom opgeheven en opgelegdBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last van dwangsom' opleggen. In de volgende gevallen is deze last weer opgeheven, omdat de regels niet langer worden overtreden: - Mackloet Milieu BV te Middelharnis- Zwembad Dukdalf-Goote te Brielle- Wantijbad te Dordrecht

Een last onder dwangsom is opgelegd aan:- De Stichting Ridderkerkse Sportaccomodaties te Ridderkerk, specifiek zwembad De Fakkel te Ridderkerk. De dwangsom wordt opgelegd omdat niet wordt voldaan aan het uitoefenen van voldoende toezicht door de houder van de inrichting op badende bezoekers.

Afwijzing Nationaal Leisure CentrumDe provincie Gelderland had verzocht om het standpunt van GS van Zuid-Holland over een mogelijke vestiging van een Nationaal Leisure Centrum in Geldermalsen. In dat centrum zouden winkelfuncties (woon- en tuininrichting, doe-het-zelf en automotive) worden gecombineerd met vormen van vrijetijdsbesteding, horeca, hotel- en congresfuncties. GS wijzen de vestiging van een dergelijk centrum af, ook als dit in Zuid-Holland gevestigd zou worden.

Nota Integratie & InburgeringGS hebben de nota Integratie & Inburgering 2005-2008 vastgesteld. De Nota kwam mede tot stand door de actieve inbreng van de statencommissie Samenleving. In de Zuid-Hollandse aanpak staan taal en opvoeding centraal, waarbij de gedachten uitgaan naar taalprojecten, voor- en vroegschoolse educatie en de ontwikkeling en uitvoering van educatieve programma's via Educatieve televisie (ETV) en/of de regionale omroepen. GS willen ook een grotere betrokkenheid en vaardigheid van (allochtone) ouders bij de begeleiding van hun kinderen in de voorschoolse en schoolgaande periode en zetten daarvoor opvoedingsondersteuning in. Andere onderdelen betreffen:- Onderwijs en Arbeidsmarkt (bijvoorbeeld schooluitval voorkomen en allochtoon ondernemerschap)-Ruimtelijke ordening (bijvoorbeeld het aanbod van goedkopere woningen in de randgemeenten rondom de grote steden),-Anti-discriminatie: er komt een provinciaal dekkend netwerk van Anti Discriminatie Bureaus (ADB's)-Preventie huiselijk geweld: in 2006 wordt ook een provinciaal dekkend netwerk van Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld gerealiseerd.De nota wordt ter besluitvorming voorgelegde aan Provinciale Staten.

Ontwerpvisie Beheer GroengebiedenIn deze visie zijn hoofdlijnen opgenomen over verdeling van verantwoordelijkheden, organisatie en kostenbeheersing bij het beheer van groengebieden in Zuid-Holland. In dat kader zijn gesprekken gevoerd met natuur- en recreatieschappen over de bestuurlijke betrokkenheid van de provincie bij de schappen. Deze verschuift naar inzet in bestaande of nieuw op te richten bovenregionale bestuurlijke structuren met beheer- en ontwikkeltaken. Zo betekent dit bijvoorbeeld in Rijnmond taakverbreding van het huidige Financieel Koepelschap. De huidige financiele betrokkenheid van de provincie bij het beheer van bestaande groengebieden blijft gehandhaafd. De Ontwerpvisie zal met betrokken Zuid-Hollandse gemeenten, regio's, natuur- en recreatieschappen en terreinbeheerders worden gecommuniceerd. Daarna wordt een definitieve visie opgesteld.