Stichting Natuur en Milieu

Bergambacht, 15 april 2005

Dieren- en milieuorganisaties in actie voor weidegang melkvee Manifest Koe zoekt wei

Al zeventien procent van alle melkkoeien gaat dit voorjaar niet meer de wei in. Als deze ontwikke-ling zich voortzet, zal over zon tien jaar de helft van de melkveestapel het jaarrond op stal blijven. De Dierenbescherming en Natuur en Milieu, gesteund door Natuurmonumenten en Milieudefensie, maken zich ernstig zorgen over deze nieuwe vorm van bioindustrie. Koeien in de wei hebben min-der last van aandoeningen van hun poten dan koeien die op stal blijven. Bovendien kunnen koeien in de wei hun natuurlijke kuddegedrag vertonen: gelijktijdig grazen, herkauwen en rusten. En koeien horen zo helemaal in ons boerenland. De weilanden mogen niet leeg worden.

Ook het milieu heeft baat bij weidegang. De wettelijke normen voor mest kunnen goed worden gehaald en die voor ammoniak zelfs gemakkelijker. Verder is melk van koeien in de wei gezonder. Dat heeft te maken met het verse gras dat ze eten.

Veel consumenten zijn bereid wat meer te betalen voor melk en kaas van koeien in de wei. In hun Manifest stellen de organisaties dat de boer minstens een cent extra per liter melk zou moeten krijgen. Alle partijen moeten nu de handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat alle koeien de wei in gaan: de zuivelindustrie, de melkveehouderij, de overheid en de supermarkten (alle huis- en A-merkzuivel voortaan weide). De dieren- en milieuorganisaties willen daarbij graag behulpzaam te zijn.

De organisaties starten vandaag ook een consumentenactie. Via e-mail en kaarten kunnen consumenten de supermarkten vragen om nog dit jaar de schappen vol weidemelk en kaas te zetten.

Het Manifest Koe zoekt wei en informatie over de e-mail- en kaartenactie staan op www.natuurenmilieu.nl/landschap.

Nadere inlichtingen
Niels Dorland, Dierenbescherming, tel. 070-3142731 / 06-55 75 4510 Marijke Brunt, Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328 / 06 24 98 5998

Persbericht 23 maart 2005 'Nederlander wil weidezuivel' met rapport opinieonderzoek