Gemeente Halderberge


Gemeente Halderberge ondertekent Operatie Jong (8-4-2005)

De gemeente Halderberge is op basis van haar huidige jeugdbeleid door de gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, de heer R. Augusteijn, verzocht om deel te nemen aan Operatie Jong. Operatie Jong is bedoeld om het jeugdbeleid dusdanig in te richten dat de maatschappelijke uitval van jeugdigen wordt voorkomen.

Dit dient bereikt te worden door de ontstane verkokering (d.w.z. dat er vanuit de verschillende vakgebieden niet wordt samengewerkt en zelfs in het ergste geval kan leiden tot tegenwerking van de verschillende beleidsterreinen) weg te nemen.

Het Rijk vraagt de deelnemende gemeenten, gedurende één jaar, de knelpunten die tijdens proces en het traject ernaar toe naar blijken te melden, zodat hiervoor waar mogelijk en met voorrang een oplossing gezocht kan worden.

De Provincie Noord-Brabant vindt het van belang om niet alleen inzicht te krijgen in de problemen waarmee grotere gemeenten (B5), maar ook welke problemen zich met name bij de kleine(re) gemeenten voordoen. Bij deelname aan Operatie Jong worden de gemeenten Cuijk en Halderberge geacht samen op te trekken. De deelname heeft voor gemeenten een duidelijke meerwaarde doordat, in versneld tempo en met deskundige ondersteuning, een meer samenhangend jeugdbeleid waarin de verschillende partners gestructureerd samenwerken, gerealiseerd kan worden.

De gemeenten Cuijk en Halderberge worden hierbij ondersteund door het projectbureau van Operatie Jong en het Brabants Kenniscentrum Jeugd, K2.

De aanpak en de wijze van samenwerking zijn vastgelegd in een door het Rijk, de Provincies en gemeenten te tekenen overeenkomst. Behalve door de gemeenten Borne, Enschede, Hengelo, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Cuijk, is deze overeenkomst op 8 april 2005 te Den Haag ondertekend.

Namens het Rijk ondertekenen de ministers van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Financiën, Justitie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Vreemdelingenzaken en Integratie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de overeenkomst.

Adoptie
De bij Operatie Jong betrokken bewindspersonen adopteren gedurende de looptijd van de Jong-overeenkomst een of enkele gemeenten. Dit houdt niet alleen in dat de lokale en regionale bestuurders de bewindspersonen direct kunnen benaderen, maar ook dat de bewindspersonen op werkbezoek gaan in de door hen geadopteerde gemeenten. De 13 gemeenten zijn gekozen omdat zij bewezen hebben dat ze voortvarend aan de slag zijn op het jeugdbeleid en zij hebben ook zelf eigen speerpunten afgesproken in de overeenkomst. De adopterende bewindspersonen willen de bestaande verkokering in het jeugdbeleid aanpakken en willen de samenhang tussen rijk en medeoverheid versterken. Voor Halderberge is dat staatssecretaris mw. Ross-van Dorp.

Rode Telefoon
Voor gemeenten en provincies/stadsregios is gedurende de looptijd van de Jong-overeenkomst, een meldpunt (Rode Telefoon) beschikbaar bij de Commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid voor specifieke en concrete knelpunten.

De Jong-overeenkomst staat op de internetsite www.minvws.nl en www.operatie-jong.nl.

staatssecretaris Ross-Van Dorp en wethouder Olsthoorn ondertekenen hun deel
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 14/04/2005