AutoRai

Audi klaar voor titelverdediging in DTM

(15-4-2005)
Komend weekeinde start op het circuit van Hockenheim het nieuwe seizoen in de DTM, het Duits toerwagenkampioenschap. Audi won vorig jaar alle titels in deze hoog aangeschreven raceserie. Mattias Ekström werd met zijn Audi A4 DTM kampioen bij de rijders, het Audi Sport Team Abt Sportsline won de titel voor teams en Audi was de meest succesvolle fabrikant in de eindstand. Dit jaar komen er niet minder dan acht Audiâs A4 aan de start tijdens de elf races van de DTM. Er zijn vier nieuwe autoâs, gebaseerd op de huidige generatie van de Audi A4, en vier autoâs van vorig jaar.

De nieuwe Audiâs A4 worden ingezet door het Audi Sport Team Abt Sportsline. Rijders zijn regerend kampioen Mattias Ekström (Zweden, 26), zesvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen (Denemarken, 37), oud-Formule 1-coureur Allan McNish (Schotland, 35) en de Duitser Martin Tomczyk (23). Direct na het eind van het afgelopen seizoen werd gestart met de ontwikkeling van de nieuwe Audi A4 DTM, die op 14 februari in Zuid-Spanje zijn eerste testrit beleefde. Opmerkelijkste kenmerken zijn de nieuwe single frame grille en de gewijzigde carrosserievorm.

Het Audi Sport Team Joest zet vier Audiâs A4 van het afgelopen jaar in voor de Duitsers Christian Abt (37), Pierre Kaffer (28) en Frank Stippler (30) en de Italiaan Rinaldo Capello (40). De Audi A4 DTM was vorig jaar zeer succesvol in de DTM, dus ook nu wordt er het nodige van deze auto verwacht. Bovendien zijn de kansen voor rijders met een auto uit 2004 door een wijziging in het reglement verbeterd: ten opzichte van de actuele autoâs zijn de modellen van 2004 maar liefst vijftien kg lichter en wegen nu inclusief rijder 1035 kg.

Er staan dit seizoen elf races op de kalender van de DTM. Zes daarvan vinden in Duitsland plaats, vijf evenementen in andere landen. Van de wedstrijden buiten de Bondsrepubliek is de DTM-race op het Nederlandse Circuit Park Zandvoort inmiddels al een traditioneel evenement. Van 26 tot en met 28 augustus komen de DTM-bolides weer op het 4,3 km lange circuit aan de Noordzeekust in actie. Het afgelopen jaar won Mattias Ekström er met zijn Audi A4. âZandvoort is altijd heel bijzonder. In 2002 won ik er mijn eerste race, vorig jaar kwam ik er met mijn overwinning een stuk dichterbij de titelâ, zegt de Zweed. Nieuw in het DTM-programma zijn dit jaar de Grand Prix-circuits in het Belgische Spa-Francorchamps (15 mei) en in de Turkse stad Istanboel (2 oktober), alsmede het stratencircuit in het Franse Avignon (18 september).

Dr. Wolfgang Ullrich, directeur van Audi Sport, zegt over de verwachtingen voor het komende DTM-seizoen: âAudi was vorig jaar zeer succesvol, onze concurrenten zullen er dit jaar alles aan doen om ons te verslaan. Ik denk dat de strijd in de DTM dit seizoen harder wordt dan ooit, maar we hebben de auto, de teams en de rijders om de competitie met het volste vertrouwen tegemoet te zienâ.