Time : 5:16:41 PM
Date : Monday, February 21, 2005
Sender Name: Vlerick Leuven Gent Alumni

Vlerick Award 2005 : genomineerden bekend

GENT, 21/02/2005. De vier genomineerden voor de Vlerick Award 2005 zijn Baron Paul Buysse, Gerard Mortier, Graaf Jacques Rogge en Dr. Catherine Verfaillie. De winnaar van de Vlerick Award zal verkozen worden door de Vlerick Alumni en het grote publiek via een stemformulier op de website http://www.vlerickalumni.be. De bekendmaking van de winnaar zal gebeuren op het traditionele galadiner, dat zal doorgaan op vrijdag 15 april 2005 in het Kursaal te Oostende.

De vijfde editie van de Vlerick Award staat in het teken van een aantal vernieuwingen. De belangrijkste is dat de selectiecriteria voor het aanduiden van de genomineerden voortaan nauwer aansluiten bij de internationalisatie van de Vlerick Leuven Gent Management School en het rolmodel van de manager dat de School wil afleveren. De Vlerick Award 2005 zal zo een veelzijdig Belgisch manager bekronen met uitmuntende managementvaardigheden die werden aangewend voor het behalen van duurzame resultaten bij het uitbouwen van een belangrijke internationale onderneming of organisatie.

Een andere belangrijke vernieuwing is dat de Vlerick Award voortaan jaarlijks een sociaal project zal ondersteunen. Dit jaar zal de Vlerick Award het sociale project Xidas steunen. Xidas is een school in Jabalpur in Centraal India die MBA's in Plattelandsmanagement aanbiedt. Tijdens het Vlerick Award Galadiner is er collecte voorzien om een schoolgebouw van Xidas te voltooien.

Volledige persmededeling:

De Vlerick Award wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd en staat in het teken van een aantal vernieuwingen. Eerst en vooral is er de nieuwe locatie: het galadiner en de prijsuitreiking zullen doorgaan op vrijdag 15 april 2005 in het Kursaal te Oostende met Siegfried Bracke als presentator. Nog belangrijker is dat de selectiecriteria voor het aanduiden van de genomineerden voortaan nauwer aansluiten bij de internationalisatie van de Vlerick Leuven Gent Management School en het rolmodel van de manager die de School wil afleveren.

Een genomineerde moet voldoen aan volgende criteria:
- Hij/zij is een veelzijdig Belgisch manager met uitmuntende managementvaardigheden;

- Hij /zij heeft vanuit een internationaal perspectief duurzame resultaten bereikt;

- De resultaten werden behaald binnen een belangrijke internationale onderneming of organisatie.

Belangrijke vernieuwing dit jaar is ook dat de Vlerick Award voortaan jaarlijks een sociaal project zal ondersteunen. Dit jaar zal de Vlerick Award het sociale project Xidas steunen. Xidas is een school in Jabalpur in Centraal India dat MBA's in Plattelandsmanagement aanbiedt. De Vlerick Leuven Gent Management School en haar alumni kozen Xidas omwille van de inspanningen die het Instituut levert om welvaart te creëren in de Indiase samenleving. Tijdens het Vlerick Award Galadiner is er collecte voorzien om een schoolgebouw van Xidas te voltooien.

De Raad van Bestuur van de Vlerick Leuven Gent Alumni vzw heeft op 22 januari ll. een shortlist opgesteld van de genomineerden. De hierna vermelde personen hebben hun nominatie voor de Vlerick Award 2005 in dank aanvaard:


* Baron Paul Buysse, Voorzitter Raad van Bestuur van Bekaert;
* Gerard Mortier, Directeur Nationale Opera van Parijs;
* Graaf Jacques Rogge, Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité;

* Dr. Catherine Verfaillie, Director, Stem Cell Institute, University of Minnesota (USA).

Vanaf 1 maart tem 31 maart 2005 zal er op de Vlerick Alumni website (www.vlerickalumni.be) een on-line stemformulier beschikbaar zijn waar :

1. de Vlerick Leuven Gent Alumni;

2. de kijkers en lezers van de Mediapartners (Jobat, Trends, De Tijd en Kanaal Z) hun stem kunnen uitbrengen op de genomineerde van hun keuze.

De uitgebrachte stemmen van deze doelgroepen samen met de stemmen van een professionele vakjury bestaande uit o.a. professoren van de Vlerick Leuven Gent Management School zullen de winnaar aanduiden.

De Vlerick Award 2005 zal worden uitgereikt onder de auspiciën van:
- Baron Paul De Keersmaeker, Ere-Voorzitter Vlerick Leuven Gent Alumni

- Jean-Luc Deleersnyder, Voorzitter Vlerick Leuven Gent Alumni
- Roland Van Dierdonck, Decaan Vlerick Leuven Gent Management School

Info:
Geert Van Coillie, General Manager Vlerick Leuven Gent Alumni, Reep 1, 9000 Gent,
09/210.98.17, 0495/54.05.05.

Portret van de genomineerden:


1. Baron Paul Buysse

"Flamboyant", zo wordt Paul Buysse (1945) steevast omschreven. Deze Antwerpse ondernemer die op dit ogenblik Voorzitter is van de Raad Van Bestuur van Bekaert, is zonder twijfel één van de meest succesvolle Vlaamse managers geweest in Groot-Brittannië met een indrukwekkende carrière bij BTR en Vickers. Hij geldt als het levende bewijs dat het als Vlaming mogelijk is om een carrière met een uitstekende staat van dienst op te bouwen in binnen- en buitenland.

Na aan het Hoger Antwerps Instituut het diploma Publiciteit, Marketing en PR behaald te hebben, trok Paul Buysse naar Zwitserland waar hij aan de Mont Pélerin School het Tenneco Advanced Management Program volgde. Zijn carrière begon Paul Buysse op de Marketing- en Verkoopsafdeling van Ford Motor Company in 1966 waar hij diverse functies bekleedde. Tien jaar later, in 1976, ging hij aan de slag bij British Leyland Belgium als General Manager Car Sales & Marketing. In 1980 werd Paul Buysse Executive Director van Tenneco Belgium en Managing Director van J.I.Case Benelux.

In 1984 stak Paul Buysse het kanaal over en werd hij bij J.I.Case General Manager Noord-Europa, verantwoordelijk voor alle activiteiten van J.I.Case, International Harvester en Poclain voor Noord-Europa. In 1988 verhuisde Paul Buysse naar BTR als Afgevaardigd Bestuurder voor Hansen Transmissions International en in 1989 werd hij Group Chief Executive van BTR Automotive and Engineering Group. In 1991 werd Paul Buysse aangesteld als Group Chief Executive BTR Engineering en Dunlop Overseas en hij werd Executive Director van BTR in 1992, verantwoordelijk voor een budget van 3.9 miljard EUR. Paul Buysse sloot zijn carrière in Groot-Brittannië af als CEO van Vickers (1998-2000) dat onder zijn impuls in 2000 Rolls-Royce verkocht aan Volkswagen. Datzelfde jaar nog maakte hij zijn opwachting bij de West-Vlaamse staalreus Bekaert waar hij gevraagd werd omwille van zijn "internationale uitstraling".

Paul Buysse kreeg omwille van zijn indrukwekkende carrière verschillende onderscheidingen, o.a. Ridder in de Leopoldsorde (1998), Officier dans l'Ordre National du Mérite (Frankrijk, 1996), Commander of the British Empire (1997) en Ere-Consul-Generaal van Groot-Brittannië (2001).


2. Gerard Mortier

'Cultuurpaus' Gerard Mortier (Gent, 1943) werd eind 2004 door de Franse ministerraad aangesteld als directeur van de Parijse Opera. Door deze benoeming heeft de Gentenaar tot 2008 de dagelijkse leiding in handen van één van 's werelds meest prestigieuze opera's met een budget van ongeveer 150 miljoen EUR. Gerard Mortier is doctor in de rechten en sleepte ook een diploma pers en communicatie in de wacht, hoewel zijn interesse van kindsbeen af naar de opera uitging.

Gerard Mortier begint zijn carrière als Artistiek Verantwoordelijke en Assistent-Directeur (later ook Directeur) van het Festival van Vlaanderen. Het grootste deel van de jaren zeventig brengt hij door in Duitsland, waar hij achtereenvolgens verantwoordelijk is voor het artistieke programma van de opera van Düsseldorf, Adjunct-Directeur van de opera van Frankfurt en Artistiek Productiedirecteur te Hamburg. Na zijn Duitse periode trekt hij naar Frankrijk, waar hij Projectleider wordt bij de Opéra de Paris.

In 1981 wordt Gerard Mortier benoemd tot Algemeen Directeur van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel waar de Nationale Opera gehuisvest is. Mortier hervormt met succes de opera met een aantal nieuwe spektakels alsook een schare nieuwe medewerkers. In 1992, na zijn tweede mandaat in Brussel te hebben beëindigd, wordt Mortier Directeur van het festival van Salzburg (budget van ongeveer 45 miljoen EUR). Als 'Europe's highest-profile artistic risk-taker' voert hij er enkele radicale hervormingen door en niet zonder succes: de editie van 2001 van het festival heeft een recordbezetting van 93.3% van de plaatsen.

Na zijn Oostenrijks mandaat neemt Gerard Mortier een sabbatjaar om aan de Berlijnse academie wetenschappen te studeren. Tegelijkertijd bereidt hij de Triënnale van de Ruhr 2002-2004 voor (budget 42 miljoen EUR), die het land van Nordrhein-Westfalen overlaadt in dansspektakels, opera, symfonieën en theater. In 2004 wordt hij tenslotte Directeur van de Opera van Parijs, door Mortier zelf een 'fascinerend monster' genoemd, een mandaat dat loopt tot 2008.


3. Graaf Jacques Rogge

Als achtste Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was Jacques Rogge (Gent, 1942) deze zomer tijdens de Olympische Spelen in Athene niet van de TV-schermen van 4 miljard kijkers weg te slaan. Deze geboren en getogen Gentenaar is van opleiding Orthopedisch Chirurg, maar hij heeft ook op sportief vlak meer dan zijn sporen verdiend. Wellicht is zijn medische achtergrond de reden van zijn uitgesproken standpunten tegen doping in de sport.

Als zeiler nam Jacques Rogge deel aan de Olympische Spelen van Mexico City in 1968, München 1972 en Montréal 1976. Hij werd één keer wereldkampioen, haalde twee keer de tweede plaats en werd liefst 16 maal Belgisch kampioen. Hij werd eveneens Belgisch kampioen met rugbyclub ASUB en was 10 keer lid van het Belgische Nationale Rugby team. Jacques Rogge bleef tijdens zijn sportcarrière ook op academisch vlak actief: zo was hij lector aan de Universiteit van Gent en de VUB en heeft hij verschillende publicaties op zijn naam staan. Hij is Doctor Honoris Causa in 7 verschillende universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland.

Als delegatieleider was hij voor België aanwezig op de Olympische winterspelen van Innsbrück (1976) en Calgary (1988) en op de gewone Spelen in Moskou (1980), Los Angeles (1984) en Seoul (1988). Jacques Rogge was Voorzitter van het Belgisch Nationaal Olympisch Comité tijdens de periode 1988-1992 en werd Voorzitter van de Europese Nationale Comités in 1989. Sinds 1992 is hij onafgebroken lid van het IOC en was o.a. verantwoordelijk voor de organisatie van de Olympische Spelen in Sydney in 2000. Het totale budget van de Olympische Spelen van Sydney bedroeg 5 miljard dollar. Toen de Spelen van Sydney een succes bleken besloot hij zijn kandidatuur voor het voorzitterschap te stellen en niet zonder succes. Op 16 juli 2001 werd hij op de 112de IOC vergadering verkozen als achtste IOC Voorzitter in opvolging van Juan-Antonio Samaranch. De Olympische Spelen van Athene die een recordomzet hadden van 8 miljard EUR waren zijn eerste als voorzitter.


4. Dr. Catherine Verfaillie

'De leading lady van het stamcelonderzoek in de VS' wordt Catherine Verfaillie (Ieper, 1957) genoemd. Ze is een van de eerste wetenschappers die erin slaagden om stamcellen van volwassenen zich te laten ontwikkelen tot uiteenlopende celtypes, wat door velen als onmogelijk werd gezien. Nochtans leek Catherine Verfaillie veeleer voorbestemd voor een sportcarrière toen ze zich als Belgisch kampioene vijfkamp inschreef voor een studie Lichamelijke Opvoeding in de hoop een atletiekcarrière uit te bouwen. Een knieblessure maakte echter een einde aan deze droom en ze besloot om geneeskunde te gaan studeren aan de KULAK.

Catherine Verfaillie behaalde in 1982 de titel van dokter in de genees-, heel- en verloskunde aan de K.U.Leuven, summa cum laude. Na zich gespecialiseerd te hebben in de Interne Geneeskunde en Hematologie trok ze in 1987 naar de Verenigde Staten in het kader van een onderzoeksproject rond beenmergtransplantatie bij leukemiepatiënten. Sinds 1991 is ze verbonden aan de University of Minnesota waar ze in 1999 het vermaarde Stem Cell Institute of Minnesota stichtte. Deze internationaal gerespecteerde groep doet onderzoek naar stamcellen, waarmee in de toekomst aandoeningen als de ziekte van Parkinson en suikerziekte genezen zouden kunnen worden. In januari dit jaar besliste ze terug te keren naar de Alma Mater in Leuven waar ze aan het hoofd komt van het Stamcelinstituut dat eind dit jaar moet opgericht worden.

Catherine Verfaillie's wetenschappelijk werk gaf aanleiding tot meer dan 150 artikels in internationaal vooraanstaande tijdschriften en zij leverde bijdragen voor verschillende tientallen hematologische handboeken. Catherine Verfaillie is houdster van meerdere patenten en fungeert bij de hoogste Amerikaanse instanties als adviseur betreffende stamceltechnologie en -ontwikkeling. Al verscheidene malen werd zij bekroond met internationale prijzen, ondermeer met de prestigieuze José Carreras-prijs, de Leukemia Society of America Award en de Damasheck- prijs van de Amerikaanse Vereniging voor Hematologie. In 2003 kreeg ze een eredoctoraat aan de K.U.Leuven.

URL: http://www.vlerickalumni.be