European Union

IP/05/430

Brussel, 14 april 2005

EU-regels inzake elektronische communicatie - De Commissie leidt inbreukprocedures in tegen tien lidstaten

De Commissie heeft juridische procedures op gang gebracht tegen tien EU-lidstaten wegens inbreuken op de EU-regels inzake elektronische communicatie. Zij wijst erop dat in Duitsland, Italië, Letland, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije en Finland de nationale wetten gebreken vertonen en de EU-regels in de praktijk niet correct worden toegepast. Deze procedures zijn ingeleid naar aanleiding van de punten van bezorgdheid die zijn genoemd in de tenuitvoerleggingsverslagen van de Commissie over de sector elektronische communicatie, waarvan het meest recente eind 2004 is gepubliceerd.

Bij het inleiden van deze procedures heeft Viviane Reding, commissaris voor informatiemaatschappij en media, nogmaals gewezen op het belang van een volledige en correcte toepassing van de EU-regels.

"Door een ondoeltreffende toepassing van deze regels kan het doel, namelijk de totstandbrenging van een concurrerende sector elektronische communicatie in de EU - wat van vitaal belang is voor de productiviteit en groei van de EU - in het gedrang komen. Deze procedures zijn ingeleid naar aanleiding van de punten van bezorgdheid in ons tenuitvoerleggingsverslag. Nu het Hof van Justitie uitspraak heeft gedaan in de eerste zaken tegen lidstaten die het regelgevingskader van de EU inzake elektronische communicatie nog niet volledig in nationale wetgeving hebben omgezet , is de Commissie vastbesloten om gebreken in de nationale wetgevingen en de praktische toepassing aan de orde te stellen en er bij de lidstaten op aan te dringen deze gebreken te verhelpen. Een van onze belangrijkste prioriteiten is te waarborgen dat de nationale regelgevingsinstanties alle bevoegdheden krijgen waarin de EU-regels voorzien, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat er daadwerkelijke concurrentie is en dat de consumenten bescherming genieten."

Door bepaalde gebreken in de wijze waarop de EU-regels in deze tien lidstaten zijn omgezet, kunnen de nationale regelgevingsinstanties er niet voor zorgen dat de burgers profijt kunnen trekken van de EU-regels.

In sommige gevallen (Letland, Malta en Polen) zal bovendien de ontwikkeling van een concurrerende markt vertraging oplopen omdat nummerportabiliteit, een beslissende factor om concurrentie tot stand te brengen, in de praktijk niet wordt toegepast. In één geval (Polen) is het zelfs niet mogelijk gebleken de toegang tot nooddiensten via het Europese noodnummer 112 te garanderen.

De tien lidstaten krijgen nu de gelegenheid om te reageren op de door de Commissie aangehaalde problemen. Ze kunnen aldus voorkomen dat de Commissie verdere actie moet ondernemen . Dit is slechts de eerste actie naar aanleiding van het tiende tenuitvoerleggingsverslag. De Commissie blijft de algemene tenuitvoerlegging van het regelgevingskader controleren en zal indien nodig verdere actie ondernemen.

Achtergrond

Zie onderstaande persberichten over eerdere inbreukprocedures die zijn ingeleid wegens nalatigheid bij de tenuitvoerlegging van het regelgevingskader voor elektronische communicatie:

IP/04/510 21 april 2004 - Zes lidstaten geconfronteerd met gerechtelijke actie wegens niet-invoering van nieuwe voorschriften inzake elektronische communicatie

IP/04/435 1 april 2004 - Elektronische communicatie: Commissie onderneemt tweede juridische stap tegen acht lidstaten die de nieuwe privacyregels voor digitale netwerken en diensten niet hebben goedgekeurd

IP/03/1356 8 oktober 2003 - Elektronische communicatie: Europese Commissie lanceert inbreukprocedures tegen acht lidstaten

IP/03/1663 5 december 2003 - Commissie leidt inbreukprocedure in tegen negen lidstaten wegens niet omzetting van nieuwe privacyregels voor digitale netwerken en diensten

IP/03/1750 17 december 2003 - Elektronische communicatie: de Commissie zet volgende stap in handhavingsprocedure tegen zeven lidstaten
---

COM(2004) 759 def., COM(2003) 715 def. Op 10 maart heeft het Hof geoordeeld dat België en Luxemburg de verplichtingen die op hen rusten uit hoofde van het nieuwe regelgevingskader niet hebben nageleefd omdat ze niet alle nodige omzettingsmaatregelen hebben genomen. Sinds het laatste tenuitvoerleggingsverslag is primaire wetgeving goedgekeurd in Estland en Tsjechië. De inbreukprocedure tegen Estland is stopgezet nadat deze lidstaat de omzettingsmaatregelen aan de Commissie had meegedeeld. Eén inbreukprocedure, namelijk tegen Duitsland, bevindt zich al in de tweede fase (met redenen omkleed advies).