Gemeente Cromstrijen


21-03-2005

Truus te Selle speelt 'Mieterse dag geweest'

Een 'mieterse' theaterbewerking van het boek 'De harde kern' van Frida Vogels!

In de openbare bibliotheek Numansdorp speelt actrice Truus te Selle op donderdag 14 april haar monoloog 'Mieterse dag geweest'. De voorstelling begint om 20.30 uur en duurt ongeveer 50 minuten. Na de voorstelling is er een nazit. De toegangsprijs is: 6,00 euro per persoon, inclusief drankje tijdens de nazit.

Trek je wandelschoenen aan voor twee 'literaire wandelingen' in de omgeving van Bologna!

De voorstelling 'Mieterse dag geweest' beschrijft twee achtereenvolgende dagen waarop Frida Vogels twee verschillende wandelingen maakt in de omgeving van Bologna. Dit is de woonplaats van Frida Vogels. De eerste wandeling maakt ze alleen in de persoon van Berta, de tweede wandeling maakt zij met haar man Stefano. Behalve de omgeving en de weg beschrijft Frida Vogels vooral zichzelf. Ze spreekt zichzelf veel toe, commandeert zichzelf, ergert zich aan zichzelf. Dit alles doet zij om greep op de situatie te houden. Als alles goed gaat is dat 'mieters', maar als iets fout gaat dreigt de paniek. Voortdurend vloekend verwijt zij zich dat ze niet bij machte is om het Stefano naar de zin te maken. 'Mieterse dag geweest' wordt daardoor een hartverscheurend en hilarisch verhaal en theatervoorstelling.

Truus te Selle weet in haar voorstelling met alleen haar stem, een enkel gebaar, een sfeer te creëren die het publiek ontroert en meesleept in de gedachtewereld van Frida Vogels. Frida Vogels is vanuit haar studietijd bevriend met J.J. Voskuil. Beide schrijvers geven elkaar gastvrij onderdak in hun romans. In 'Het bureau' van Voskuil figureert Frida Vogels als Henriette, in de 'Harde kern' van Vogels is Voskuil aanwezig als Jacob.

'Mieterse dag geweest' is geschreven door Frida Vogels en komt uit 'De naakte waarheid. Dit is het tweede deel van haar uit vier delen bestaande levenswerk 'De harde kern' uit 1992. Voor het derde deel 'Met zijn drieën', ontving Frida Vogels in 1994 de Libris Literatuur Prijs.

Truus te Selle begon haar loopbaan als actrice in 1972 bij Onafhankelijk Toneel in Rotterdam waar ze tot 1980 aan verbonden bleef. Daarna speelde ze gastrollen bij het Publiekstheater en Toneelgroep Theater. Truus te Selle speelde ook in een aantal speelfilms zoals: Aletta Jacobs, Antonia en in The Discovery of Heaven. Ook speelde zij in televisieseries als Zwarte Sneeuw, Goede Tijden Slechte Tijden, Goudkust, Baantjer, etc.

'Mieterse dag geweest' is een theaterproductie van Truus te Selle in samenwerking met ProBiblio