Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

GSB-geld jaar eerder beschikbaar

Sittard-Geleen vanaf 2006 bij het Grotestedenbeleid

Sittard-Geleen, 14-4-2005 - Vanaf 2006 maakt de stad Sittard-Geleen deel uit van het Grotestedenbeleid. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) heeft dit na afstemming met zijn collega's binnen het kabinet aan Sittard-Geleen bekend gemaakt. Dat is een jaar eerder dan aanvankelijk was gepland. Deelname aan het GSB betekent dat Sittard-Geleen in de periode 2006-2009 extra geld van het Rijk kan verwachten. Burgemeester Wim Dijkstra, die in verband met het VNG-congres vandaag in Den Haag is, heeft vanmiddag een kort bezoek gebracht aan minister Pechtold om kennis te maken en het goede nieuws uit zijn mond te horen. Met de toetreding van Sittard-Geleen tot het Grotestedenbeleid komt minister Pechtold tegemoet aan de door de Tweede Kamer aangenomen motie van Bruls uit november 2004 waarin dit werd gevraagd.

De methode van het Grotestedenbeleid is erop gericht dat de steden zelf bepalen en met het Rijk afspreken welke problemen aangepakt moeten worden met rijksmiddelen en welke resultaten in 2010 behaald moeten zijn. De stad start dit voorjaar met het opstellen van een meerjaren ontwikkelingsprogramma (MOP) waarin is beschreven welke resultaten zij in 2010 wil bereiken op economisch, sociaal en fysiek terrein. Het streven van minister Pechtold is om in december 2005 een stadscontract met Sittard-Geleen af te sluiten waarin afspraken over concrete prestaties zijn opgenomen. Het Grotestedenbeleid betekent voor de stad een andere manier van werken en een ander omgang met het Rijk. Daarbij staan programmatisch meerjarig werken, regionale afstemming en meetbare concrete resultaten centraal. Bij de start bekijkt BZK hoe Sittard-Geleen nu omgaat met grootstedelijke problemen en volgt BZK de veranderingen die nodig zijn voor organisatie en werkwijze.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.