Ingezonden persbericht


P e r s i n f o r m a t i e

Verzekeraar start agrarische preventieactie

INTERPOLIS: HUISVESTING SEIZOENARBEIDERS MOET VEILIGER

Tilburg, 14 april 2005 - De huisvesting voor seizoenarbeiders moet aan alle veiligheidseisen voldoen. Dat stelt Interpolis bij de start van het asperge-seizoen. De overheid stelt nog steeds geen eenduidige regels. Maar dat neemt niet weg dat agrarische ondernemers alert moeten zijn op de brandveiligheid van de huisvesting. Interpolis heeft daarom een speciale preventiekaart ontwikkeld voor zijn assurantieadviseurs en hun klanten. Met deze actie wil de verzekeraar voorkomen dat seizoenarbeiders grote risico's lopen en dat de werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die hieruit voortvloeit.

Ook dit jaar komen er weer grote aantallen arbeidskrachten uit voornamelijk Oost-Europa naar Nederland om ondernemers in de land- en tuinbouw te helpen bij de oogst van onder andere asperges, aardbeien, groenten en fruit. Volgens cijfers van het Project Seizoensarbeid komen er in 2005 via het project meer dan 20.000 Polen naar ons land. Meestal krijgen ze van hun werkgever tijdelijk onderdak op het erf of in een van de gebouwen. Hiervoor worden schuren, loodsen en (sta)caravans gebruikt. Soms zelfs complete woonunits. Veel van deze onderkomens kunnen veiliger, vooral wat de brandveiligheid betreft. Zo zijn elektra en verwarming vaak amateuristisch aangelegd. Ook het materiaal van de caravans of het gebruikte materiaal in de schuren en loodsen is lang niet altijd brandveilig.

Preventieactie
Agrariërs zijn zich vaak niet bewust van de risico's die zij lopen als zij op hun eigen erf of in hun gebouwen seizoenarbeiders huisvesten. Als de tijdelijke werknemer in caravan, loods of schuur iets overkomt, kan hij aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld bij blijvende invaliditeit kan dat flink in de papieren lopen en kunnen de kosten het bedrijf zelfs fataal worden. Dit risico moet daarom apart worden meeverzekerd. Om te kijken of de huisvesting veilig is en voldoet aan de verzekeringseisen bezoekt Interpolis dit voorjaar een paar honderd bedrijven. Daarnaast is een actie gestart om ook de verzekeringsadviseurs erop te wijzen dat zij hun klanten moeten informeren over het grote belang van brandpreventie bij huisvesting van seizoenarbeiders.

Gevaarlijke situaties
Medewerkers van Interpolis troffen de afgelopen jaren en ook dit jaar een reeks van gevaarlijke situaties aan. Ondernemers willen best meewerken aan het verbeteren van die situaties, maar vaak is er sprake van onbekendheid met de mogelijke gevaren. Gevaarlijke situaties ontstaan bijvoorbeeld doordat er caravans in een schuur zijn geplaatst (en dan ook nog pal naast elkaar), waarbij de doorgangen bijna zijn geblokkeerd door losse gasflessen, afval, plastic afvalbakken en allerlei aan elkaar geknoopte verlengsnoeren. Andere voorbeelden zijn caravans en afvalbakken die direct tegen het gebouw zijn geplaatst, een kookruimte met gordijnen tegen het gasfornuis, slecht werkende kachels (koolmonoxide), het ontbreken van stickers met een rookverbod in de slaapruimtes, het ontbreken van brandblussers en een provisorisch geconstrueerde zolder met slaapplaatsen en houten pallets als trap. Allemaal zaken die het brand- en ongevallenrisico aanmerkelijk verhogen en dus voor verbetering vatbaar zijn.

Eisen overheid niet eenduidig
Het is vaak lastig voor agrariërs om er achter te komen aan welke eisen de tijdelijke huisvesting moet voldoen. Er zijn nog steeds geen algemene richtlijnen. Sommige gemeenten en provincies maken hun eigen beleid, maar anderen regelen niets of geven de voorkeur aan een gedoogbeleid. In Brabant en Limburg, waar naar verhouding veel seizoenarbeiders worden ingezet, is in veel gemeenten huisvesting in loodsen niet toegestaan en mogen de tijdelijke werknemers alleen worden onder-gebracht in caravans. In Zeeland bijvoorbeeld lijken de zaken precies andersom te liggen. Deze provincie is bij toeristen in trek en heeft om die reden al veel caravans in het landschap. Huisvesting mag dan ook alleen in bedrijfsgebouwen.

Richtlijnen brandpreventie Interpolis
Voor het meeverzekeren van de huisvesting van seizoenarbeiders hanteert Interpolis een aantal brandpreventie-eisen. Deze zijn gebaseerd op bouweisen die ook door veel gemeenten aan de huisvesting worden gesteld. Interpolis adviseert ondernemers echter altijd om bij de gemeente na te vragen of zij nog aanvullende eisen hebben.


. Huisvesting in caravans in een bedrijfsgebouw is niet toegestaan.
. Een (sta)caravan moet minimaal 10 meter van de bedrijfsgebouwen staan om overslaan van een eventuele brand te voorkomen.
. De caravan of loods moet van brandveilig materiaal zijn gemaakt en goed onderhouden (extra aandacht voor de verwarming).
. Elektra en verwarming met aardgas moet volgens de geldende NEN-normen zijn geïnstalleerd door een erkende installateur.
. Er mogen uitsluitend metalen afvalbakken met een metalen deksel worden gebruikt. Voorkeur hebben vlamdovende afvalbakken.
. In de omgeving van de kookruimte, elektra en verwarming mogen zich geen brandbare materialen bevinden.
. Er moet minimaal een 9 kg ABC poederblusser of een 9 liter schuimblusser aanwezig zijn.
. Dat roken in de slaapvertrekken en frituren verboden is moet in de taal van de seizoenarbeiders of met een pictogram zijn aangegeven.
. Een rookmelder in de slaapvertrekken mag niet ontbreken.
. Als er mensen op een verdiepingsvloer zijn gehuisvest, dan moet er een veilige trap met leuning zijn. Bij huisvesting op een gedeeltelijk open zolder is ook een balustrade noodzakelijk.

Meer informatie

Meer informatie over de preventieactie 'huisvesting seizoensarbeiders' vindt u op www.interpolis.nl/preventie

Interpolis N.V.

Hans Nachtweh, woordvoerder
telefoon (070) 452 45 77


---- --