Ingezonden persbericht
Persbericht LTO Noord/ vestiging Haarlem
----------
Pijnacker, 14 april 2005
Mecanoo en BVR werken ontwerp ontwikkeling Glastuinbouw Zuidplaspolder verder uit
De eerste schetsontwerpen voor de ontwikkeling van Glastuinbouw Zuidplaspolder zijn afgerond. De Stuurgroep Glastuinbouw heeft Mecanoo en BVR opdracht gegeven voor de vervolgopdracht. Zij gaan aan de slag om op drie nader te bepalen locaties verschillende clusters van tuinbouwbedrijven te ontwerpen. Tevens worden de kosten en de opbrengsten van de plannen berekend en wordt er onderzoek gedaan naar het toepassen van innovatieve concepten op het gebied van water, energie en logistiek. De resultaten worden de eerste week van juni gepresenteerd.
De vervolgfase (april-juni) bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste zullen op drie nader te bepalen locaties de kenmerkende elementen uit de eerste schetsontwerpen verder worden uitgediept voor een aantal clusters van tuinbouwbedrijven. Een cluster beslaat daarbij een oppervlakte van 800 bij 800 meter (64 hectare), overeenkomend met de bestaande landschapsstructuur. Het resultaat bestaat uit concrete voorstellen voor de ontsluitingsstructuur, het watersysteem, het bebouwingspercentage, de beeldkwaliteit en het collectief beheer van de clusters. De voorstellen dienen als input voor het Intergemeentelijk Structuurplan, dat in 2006 wordt opgesteld door de vijf gemeenten in de Zuidplaspolder, de provincie en het waterschap.
Het tweede onderdeel dat wordt uitgewerkt is het doorrekenen van kosten en opbrengsten, zodat meer zicht wordt verkregen in de haalbaarheid en de betaalbaarheid van de nieuwe glastuinbouwlocaties. Aandacht gaat hierbij uit naar onder meer dubbel grondgebruik (stapeling met water of bedrijven) en het tijdaspect (eerst glas en dan bedrijven of andersom).
Het derde onderdeel is een onderzoek naar de meerwaarde van het glas voor de omringende stad door toepassing van innovatieve concepten in de Zuidplaspolder op het gebied van water, energie en logistiek. Welke kansen en risico's doen zich hierbij voor in de Zuidplaspolder en op welke termijn is toepassing ervan mogelijk? Tot slot wordt gekeken naar vigerende wet- en regelgeving omdat innovatieve oplossingen hierdoor vaak op korte termijn niet worden toegepast. Met een quick-scan wordt het realiteitsgehalte van de ontwerpen op dit punt getoetst.
De schetsontwerpen gaven blijk van een sector om trots op te zijn. Met het besluit om de schetsontwerpen verder uit te werken, komt de glastuinbouw van de toekomst een stap dichterbij.