Gemeente Den Haag

april 2005
Bouw op locatie voormalige staatsdrukkerij start dit jaar (12 april) Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 12 april 2005 de voortgangsrapportage Rivierenbuurt vastgesteld. In de rapportage staat onder andere dat de bouw van de koopwoningen op de locatie van de voormalige staatsdrukkerij (SDU) nog dit jaar begint. Ontwikkelaar Blauwhoed/Eurowoningen bouwt hier stadswoningen, appartementen en een parkeergarage. Ook de voortgang van de andere bouwlocaties in de Rivierenbuurt komt in de rapportage aan bod.

De Haagse raad heeft in november 2002 het stedenbouwkundig plan van architect Rob Krier voor de Rivierenbuurt vastgesteld. Dit stedenbouwkundig plan is de basis voor de uitwerking van bouwplannen voor vier plekken in de Rivierenbuurt. Het gaat om de locaties van de voormalige Staatsdrukkerij en de Eerste Haagsche Drukkerij aan de Boomsluiterskade, de Christoffel Plantijnstraat, en het Spui Lamgroen. Het stedenbouwkundig plan gaat uit van koopwoningen en goedkope huurwoningen. Wethouder Marnix Norder (Wonen): Voor een wijk als de Rivierenbuurt is het belangrijk dat de woningvoorraad die nu voornamelijk uit huurwoningen bestaat, wordt uitgebreid met koopwoningen. Doorstromers uit de Rivierenbuurt kunnen nu ook in de wijk zelf naar een duurdere (koop)woning verhuizen. Op deze manier blijft de sociale samenhang in de Rivierenbuurt bestaan.

Ontwikkeling andere bouwlocaties
De plannen voor de andere bouwlocaties krijgen steeds meer vorm, ondanks het feit dat ze lastig te realiseren zijn. Zo is inmiddels duidelijk dat voor het Spui/Lamgroen de parkeerbehoefte met een drielaagse ondergrondse parkeergarage, op eigen terrein is op te lossen. De plannen voor Boomsluiterskade (locatie Eerste Haagsche Drukkerij) kunnen nu sneller ontwikkeld worden omdat de parkeeroverloop voor Spui/Lamgroen is vervallen. Het stedenbouwkundig plan van Rob Krier gaat uit van vier stadswoningen aan de gracht.

Nieuwe ideeën HaagWonen
De corporatie HaagWonen heeft de gemeente een planwijziging voorgesteld voor de Christoffel Plantijnstraat. Het verzorgingshuis Meavita heeft namelijk te kennen gegeven te willen verhuizen naar de resterende ruimte op de SDU-locatie. Als deze verhuizing doorgaat, is nieuwbouw mogelijk op de hoek van de Boomsluiterskade/Christoffel Plantijnstraat (de plek waar nu het verzorgingshuis staat). In het stedenbouwkundig plan is alleen nieuwbouw op de plek van de horeca-groothandel gepland. HaagWonen moet de plannen nog verder uitwerken, waarna het college beslist over de planaanpassing.