Gemeente Den Haag

april 2005
Den Haag krijgt twee nieuwe festivals (12 april)

Twee nieuwe festivals, TodaysArt en het The Hague International Music Festival, zullen vanaf 2006 in Den Haag plaatsvinden. Op voorstel van wethouder financiën en cultuur drs. Else L. van Dijk-Staats heeft het Haagse college van b&w besloten deze twee nieuwe festivals vanaf 2006 financieel te ondersteunen. Volgens het voorgenomen besluit van b&w wordt jaarlijks een bedrag van 200.000 per festival uitgetrokken om organisatie mogelijk te maken. Met TodaysArt - International Festival for Art, Music and Technology - wil het college het aanbod van cultuur voor een breed en overwegend jong publiek versterken.
Met de financiele ondersteuning van het The Hague International Music Festival krijgt Jazz en wereldmuziek opnieuw een prominente plaats in Den Haag.
Met de keuze voor deze twee nieuwe festivals wordt invulling gegeven aan de ruimte die per 2006 ontstaat als gevolg van het vertrek van het North Sea Jazz festival.
Na het aangekondigde vertrek van NSJ heeft het Haagse college van B&W in 2004 een oproep gedaan om met voorstellen te komen ter versterking van het Haags festival-klimaat.
Na de oproep zijn er 59 plannen binnengekomen. Daaruit heeft het college nu, na een zorgvuldige procedure, een keuze gemaakt.

TodaysArt
Het plan van Olof van Winden en Errol Vaes is feitelijk een uitbouw van de succesvolle Cultuurnacht. In het plan wordt de formule van de Cultuurnacht uitgebreid naar TodaysArt, een tweedaags festival in combinatie met een nieuw project dat zich zal richten op de hedendaagse elektronische muziek en verwante visuele kunsten, TodaysMusic.
Bij dit festival is de hele stad hun podium. De organisatoren hebben bewezen met veel andere culturele partners in de stad te kunnen samenwerken.
Technologie is de rode draad voor de programmering en geeft veel aanknopingspunten voor de verscheidene disciplines, voor zowel commerciële als experimentele artiesten, voor grote en onbekende artiesten. De organisatoren beschikken over een omvangrijk (inter)nationaal netwerk en streven naar verdere uitbouw van dit festival, te vergelijken met internationale festivals als Sonar in Barcelona, Mutek in Montreal en Transmediale in Berlijn.

The Hague International Music Festival ( werktitel ) Den Haag en jazz zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit ondanks het feit dat het North Sea Jazz Festival (NSJ) in 2006 uit Den Haag vertrekt.
Het plan van Michael Varekamp, Ben van den Dungen en Eelco van Velzen bewijst dat de band tussen jazz en Den Haag sterk is. Met dit nieuwe jazzfestival, dat gecentreerd zal zijn rond het Spuiplein en daarmee de totale muziekprogrammering in de binnenstad zal versterken, beogen de initiatiefnemers een verrassende formule te creëren, waarin jazz en wereldmuziek worden gecombineerd met andere kunstvormen, waarmee de gastartiesten van het festival ook verbonden zijn. Het festival zal ook zelf producties initiëren. De organisatoren zijn er van overtuigd dat, hoewel het programma zich nog moet bewijzen, men zich programmatisch succesvol zal kunnen onderscheiden van het grote NSJ. De organisatoren beseffen terdege dat dit nieuwe festival - hoewel het minder massaal beoogt te worden dan het NSJ - nog zal moeten groeien, en - hoe anders het ook zal zijn - inhoudelijk waarschijnlijk toch vergeleken zal worden met NSJ, zeker in het begin. Om het festival tot een succes te maken, hebben de organisatoren op het gebied van financieel- en projectmanagement versterking gezocht. Een externe partij is bereid garant te staan voor een start(werk)kapitaal, en een garantie af te geven ter dekking van financiële risico's. Deze garanties worden voor 3 jaar afgegeven, zodat voor het opbouwen van het festival een horizon van 3 jaar ontstaat. De expertise van de indieners van dit plan en hun netwerk binnen de muziekwereld hebben er mede aan bijgedragen dat een degelijk zakelijk fundament onder dit nieuwe festival kan worden gelegd.