PLATFORM BETA TECHNIEK

ITSO- Industriële Technologie Steden Overleg
Platform Bèta Techniek
14 april 2005

Dag van Industrie voor beter imago bij jongeren. Industriele gemeenten en Platform Beta Techniek werken samen.

Negen grote industriele gemeenten (verenigd in Het Industriële Technologie Steden Overleg ITSO) en het landelijke Platform Bèta Techniek gaan de komende jaren intensief met elkaar samenwerken om de instroom in het technisch onderwijs te bevorderen en aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Deze afspraak werd gemaakt door het tekenen van een convenant door Dhr. R. Vreeman (voorzitter ITSO) en dhr. A. Kraaijeveld. (voorzitter Platform Bèta/Techniek). Om landelijk aandacht te vragen voor het imago van de industrie is door beide voorzitters ook een ontwerpwedstrijd voor scholieren uitgeschreven. Het winnende ontwerp van een schoolklas wordt aangeboden aan de Minster van VenW en wordt door het Platform Beta Techniek beloond met 1000 euro. In diverse ITSO-gemeenten hebben bestuurders met leerlingen de bewegwijzeringborden met het industriepictogram afgeplakt. Het huidige industrieterreinenpictogram is ouderwets, achterhaald en verkeerd voor de beeldvorming.

Vreeman over het waarom van de Dag van de Industrie: Het imago van de industrie kan verbeteren door mensen daadwerkelijk in aanraking te laten komen met industrie en techniek. Bedrijven hebben baat bij een juiste beeldvorming van hun activiteiten: modern en interessant werk met carrièrekansen.

Tijdens de Dag van de Industrie zijn daarom veel doe-activiteiten georganiseerd en openden tal van industriële bedrijven hun deuren voor leerlingen van de basisscholen, middelbare scholen, VMBO scholen en hogescholen. Leerlingen maken tijdens deze unieke gelegenheid kennis met verschillende technische bedrijven en hun productieprocessen. Zo bezochten in de gemeente Almelo scholieren van zes 6 basisscholen in het gezelschap van twee wethouders diverse bedrijven. In het kader van de Week van de Techniek zullen in de gemeente Emmen maar liefst 16 bedrijven hun deuren openstellen voor bijna 1.800 leerlingen en PABO studenten. De leerlingen en studenten maken kennis met de industrie door doe-activiteiten, zoals het bouwen van maquettes, audiovisuele vorming, maken van technische apparatuur in de ontdekhoek, maken van shampoo, zeep, klokjes en lampen. Ook de gemeente Zaan-stad had een programma georganiseerd rondom de Dag van de Industrie. Daar brachten leerlingen van het Pascal College een leer- en werkbezoek aan Tetrix, een opleidingsinsituut voor (toekomstige) (leerling)-werknemer(s) in de metaal- en elektrotechnische sector.

Noot voor de redactie (