Gemeente Echt-Susteren


Inspraakprocedure bestemmingsplan Spooraansluiting yard (14-04-2005)

Voor de realisatie van de yard wordt een spoorontsluiting naar het bestaande spoor Sittard-Roermond voorzien. Dit voornemen is niet in overeenstemming met het vigerende bestemmingsplan Industriepark Swentibold/N297n. Voor dit voornemen moet derhalve een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld waarin de nieuwe bestemming(en) op een adequate manier worden vastgelegd. Wat betreft de mogelijkheden voor de spooraansluiting is een onderzoek uitgevoerd; ook de technische planvorming van de spooraansluiting is verder uitgewerkt. Het geheel heeft geresulteerd in een inrichtingsvoorstel.

Het onderhavige bestemmingsplan legt de gewijzigde inrichting vast voorzover een wijziging van het vigerende plan noodzakelijk is. Tevens is in dit bestemmingsplan een groot deel van de omgeving van de nieuw aan te leggen spoorlijn meegenomen. Daarmee wordt aangesloten bij en uitvoering gegeven aan de inrichtingsvoorstellen die in het Landschapspark Susteren zijn opgenomen voor het betreffende gebied, vooral gericht op de herinrichting en meandering van de Geleenbeek.

Plangebied
Het plangebied, welk deels gelegen is op het grondgebied van de gemeente Echt-Susteren en deels op het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen, heeft betrekking op een gedeelte van het gebied tussen de spoorlijn Sittard-Roermond en de te realiseren yard, de voorziene spoorlijn zelf en een strook noordelijk gelegen tussen de Geleenbeek en de Vloedgraaf.

Inspraakprocedure
Graag vernemen wij uw mening over het nieuwe bestemmingsplan. Voordat de officiële bestemmingsplanprocedure wordt gestart, wordt daarom eerst een inspraakprocedure gevolgd (op grond van artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de gemeentelijke inspraakverordening).
Op woensdagavond 20 april 2005 vindt een inloopavond plaats over de spooraansluiting en de landschappelijke inpassing van deze aansluiting. Deze avond vindt plaats in het gemeenschapshuis van Nieuwstadt, Millenerstraat 4, Nieuwstadt. Tussen 19.30 uur en 22.00 uur kunt u er terecht om de plannen te bekijken, hierbij een toelichting te krijgen, vragen te stellen of suggesties te doen.

Op dinsdagavond 26 april 2005 vindt vervolgens een inspraakavond plaats. Deze avond vindt plaats in café t Nestje, Markt 21, Nieuwstadt. Aanvang van de avond is 20.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven over het
voorontwerp-bestemmingsplan dat betrekking heeft op de spooraansluiting en omgeving en kunnen vragen worden gesteld en mondelinge inspraakreacties worden gegeven. Iedereen is van harte welkom op beide avonden.

Het voorontwerp-bestemmingsplan ligt vanaf 18 april 2005 gedurende vier weken (tot en met 15 mei 2005) voor een ieder ter inzage in zowel het gemeentehuis van Echt-Susteren als in het gemeentehuis van Sittard-Geleen, locatie Geleen.

Het gemeentehuis van Echt-Susteren is gelegen op het adres Nieuwe Markt 55 te Echt. Het voorontwerp-bestemmingsplan kan worden ingezien op kamer 2.34 en wel op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur (op maandagen tot 19.00 uur).
Het gemeentehuis van Sittard-Geleen, locatie Geleen is gelegen op het adres Markt 1 te Geleen. Het voorontwerp-bestemmingsplan kan worden ingezien bij de balie Bouwen en Wonen en wel op maandag, dinsdag en vrijdag van 09.00 uur tot 14.00 uur, op woensdag van 09.00 uur tot 16.30 uur en op donderdag van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen schriftelijke inspraakreacties worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Echt-Susteren, postbus 450, 6100 AL Echt alsook bij burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, postbus 18, 6130 AA Sittard.

Verdere procedure
Tegelijk met de inspraakprocedure wordt vooroverleg gepleegd met diverse (overheids)instanties die belangen hebben bij het bestemmingsplan. Na afloop van de inspraak en het vooroverleg zullen burgemeester en wethouders een standpunt innemen op de ingediende inspraakreacties en de reacties uit het vooroverleg. Dit standpunt wordt verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan dat vervolgens ter inzage wordt gelegd en waartegen zienswijzen kunnen worden ingediend. De gemeenteraad beslist daarna over deze zienswijzen en over de vaststelling van het bestemmingsplan. Na vaststelling wordt het bestemmingsplan voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van Limburg ter goedkeuring. Bij de provincie kunnen bedenkingen worden ingediend tegen het bestemmingsplan. Tegen het besluit van Gedeputeerde Staten staat tenslotte beroep open bij de Raad van State. De betreffende besluiten en terinzageleggingen zullen te zijner tijd uiteraard weer openbaar bekend gemaakt worden.

Te downloaden :
Infopagina spoor yard.pdf