Provincie Overijssel

Provinciale Staten willen beloning top Essent stevig aanpakken

Als het aan Provinciale Staten van Overijssel ligt wordt er drastisch ingegrepen in de bezoldiging van de bestuursvoorzitter van energiebedrijf Essent. Het bedrag (821.000,-- euro) moet zo snel mogelijk omlaag, vinden Overijsselse Statenleden. Door toedoen van PvdA en CDA kwam het onderwerp bovenaan de agenda van de Provinciale Statenvergadering van woensdag. De afkeuring bleek statenbreed.

"Verwondering en verbijstering. Elke verhouding is hier zoek" aldus CDA woordvoerder Kerkdijk. Hij waarschuwde dat bij eventueel 'onwillig blijven' van Essent paardenmiddelen zoals het afkeuren van de jaarrekening, of het naar huis sturen van de Raad van Commissarissen niet geschuwd moeten worden.

Geinformeerd

Gedeputeerde Staten werden door PvdA woordvoerder Weijnen op het hart gedrukt er 'alles aan te doen' om de beloningsstructuur bij Essent terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau. Ook wilden de staten in de toekomst regelmatig en blijvend geïnformeerd worden over de ontwikkelingen bij Essent.

Gedeputeerde Piet Jansen deelde de zorgen. "Dit is niet uit te leggen aan de burger en het verpest de gemeenschapszin." De provincie Overijssel is een van de grootste aandeelhouders van Essent. Op de volgende aandeelhoudersvergadering op 26 april komt de kwetsie aan de orde.

Aanstaande maandag gaan de aandeelhouders voor een spoedberaad naar minister De Geus. De bewindsman wil hen tot actie aansporen om de beloningen in de energiesector aan banden te leggen.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2005 Provincie Overijssel