Persbericht Universiteit van Amsterdam
Amsterdam, 14 april 2005
Europese soortendatabase toegankelijk via website
Alle wetenschappelijke namen van de Europese land- en zoetwaterdiersoorten zijn vanaf nu integraal beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk via een website. Ruim 500 Europese experts hebben in vijf jaar tijd met nieuw ontwikkelde technische hulpmiddelen deze informatie bij elkaar gebracht. De Fauna Europaea website is in grote mate te danken aan Nederlandse inspanningen. Het project werd vanuit het Zoologisch Museum van Amsterdam (ZMA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkeld en gecoördineerd.
De Faunae Europaea website www.faunaeur.org bevat ongeveer 230.000 taxonnamen, inclusief bijna 130.000 geaccepteerde soortnamen, 15.000 ondersoortnamen en 40.000 synoniemen. Uiteindelijk bleken er dertig procent meer soorten in de database te zijn opgenomen dan oorspronkelijk werd verwacht. Dit toont hoe incompleet het inzicht in de Europese biodiversiteit was. De Fauna Europaea website is de eerste regionale soortendatabase die een dergelijke omvang van geautoriseerde informatie aanbiedt waarbij gezocht kan worden op verschillende taxonomische parameters en waar de soortconcepten kunnen worden getoond in statistische of geografische interfacemodules. Fauna Europaea vervult een voortrekkersrol in het streven naar de standaardisatie van namen van diersoorten. Toekomstige versies van Fauna Europaea zullen ook de niet-wetenschappelijke namen van diersoorten voor alle Europese landen (en taalgebieden) gaan bevatten.
Het Zoologisch Museum van Amsterdam coördineert ook het opzetten van een EuroHUB waarin de Fauna Europaea database wordt samengevoegd met twee andere grote Europese databases: European Register of Marine Species en Euro+Med Plantbase. De gecombineerde inspanningen zullen in 2006 resulteren in het uitbrengen van een Species2000 Annual Checklist met bijna een miljoen soortnamen (wereldwijd) waarmee het grootste deel van de Europese biodiversiteitsinformatie digitaal ontsloten zal zijn.
Meer informatie voor de redacties:
Dr Yde de Jong (project manager)
Zoölogisch Museum Amsterdam - Universiteit van Amsterdam
e-mail : yjong@science.uva.nl
Universiteit van Amsterdam