Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


"Schoonheidsmeting" Geuzenveld-Slotermeer: rapportcijfer 7,4!

"Boven verwachting", zo typeert wethouder Tys de Ruijter de uitkomst van de schoonheidsmeting van Geuzenveld-Slotermeer. "Objectief gemeten scoren we gemiddeld een 7,4. Daarmee halen we ruim het ambitieniveau dat de stadsdeelraad vorig jaar juli heeft vastgesteld."

Wat is precies schoon en hoe kunnen we meten of een straat schoner is geworden? Het is een dilemma waar elk stadsdeel in Amsterdam en eigenlijk elke gemeente in Nederland mee worstelt.

Sinds vorig jaar hebben de Amsterdamse stadsdelen een gezamenlijke aanpak en nu worden de resultaten van een eerste objectieve meting zichtbaar.

Eén tot drie stuks vuil per 100 m²
Overal in Amsterdam wordt de openbare ruimte beoordeeld aan de hand van de schoonheidsgraden die de Stichting Nederland Schoon heeft ontwikkeld. De stadsdelen verrichten de meting bij elkaar. In Geuzenveld-Slotermeer is een netwerk van 200 meetpunten ontwikkeld, inclusief winkelgebieden en notoire probleemlocaties.

Op die meetpunten kijken de onderzoekers - in Geuzenveld-Slotermeer afkomstig uit stadsdeel Zeeburg - naar het aantal stuks vuil per 100 m². Alle metingen worden fotografisch vastgelegd.

Het in Geuzenveld gemeten gemiddelde van 7,4 komt overeen met 1 tot 3 stuks vuil per 100 m² verharding. Het ambitieniveau van het stadsdeel was omschreven als "gemiddeld matig schoon", wat neerkomt op gemiddeld 4 tot 10 stuks vuil per 100 m². De resultaten van een volgende meting zijn in het najaar te verwachten.

Samen werken voor schoon groen
"Een heel mooi resultaat waar ik erg tevreden mee ben", licht wethouder Tys de Ruijter (GroenLinks) de meetcijfers toe. "Maar de methode heeft zijn beperkingen, zeker voor zo'n groen stadsdeel als Geuzenveld-Slotermeer. Wij meten alleen verharding, het omliggende groen is nu nog niet meegenomen.

In ons stadsdeel hebben we veel groenstroken en plantsoenen die wij moeten schoonhouden, er zijn ook veel gemeenschappelijke tuinen die de woningbouw beheert. Met hen willen we bij het verwijderen van het waaivuil uit het groen graag nauw samenwerken."

Bewoners kunnen veel zelf doen
Zwerfvuil verwijderen uit het groen moet met de hand gebeuren en is daarom erg kostbaar. "Het stadsdeel doet veel om de buurten zo schoon mogelijk te krijgen, maar de mentaliteit van bewoners bepaalt hoeveel afval in het groen achterblijft. Gewoon je eigen rommel opruimen, werkt.

Ik roep verenigingen van bewoners en eigenaren op hun eigen straat en groen schoon te houden. Het stadsdeel wil ze daar graag bij helpen."