Gemeente Groningen

jeugdbeleid 2005-2010

woensdag 13 april:
College presenteert hoofdlijnen nieuw integraal jeugdbeleid 2005-2010

In de nota `Opgroeien in balans' heeft het college de hoofdlijnen geschetst voor het integrale jeugdbeleid tot 2010. Daarin willen B&W enerzijds voortborduren op de positieve resultaten die de afgelopen vijf jaar zijn behaald. Anderzijds willen zij het accent nu ook leggen op het voorbereiden van kinderen en jongeren op deelname aan de samenleving.

Het integrale jeugdbeleid van de afgelopen vijf jaar heeft geleid tot positieve resultaten die het college verder wil uitbouwen. Het merendeel van de leerlingen bezoekt een Vensterschool, de leerlingprestaties op kansenscholen zijn verbeterd, het aantal voortijdig schoolverlaters is gedaald, er is een ruime keuze aan kinderopvang en naschoolse opvang zonder wachtlijsten, in de prioriteitswijken bezoeken de meeste peuters een peuterspeelzaal, de groep risicojongeren is goed in beeld en ook is de samenwerking tussen de betrokken partijen op uitvoeringsniveau verbeterd.

Opgroeien tot vrije, verantwoordelijke volwassenen In de context van de maatschappelijke discussies en vernieuwde wet- en regelgeving wil het college de komende jaren een betere balans creëren tussen opgroeien als individu en tot lid van onze samenleving. Het is van het grootste belang dat kinderen en jongeren het contact met de samenleving niet verliezen en dat zij opgroeien tot democratische burgers. Het nieuwe jeugdbeleid moet er dan ook toe bijdragen dat kinderen en jongeren opgroeien tot zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen die een positieve bijdrage leveren aan een democratische samenleving. Naast het stimuleren van allerlei concrete activiteiten voor de jeugd zullen nieuwe participatievormen worden ontwikkeld waarin kinderen en jongeren hun betrokkenheid bij hun leefomgeving kunnen uiten.

Voorkómen en aanpakken van problemen
Met het merendeel van de jeugd in de stad gaat het prima, maar voor sommige kinderen en jongeren is hulp noodzakelijk om problemen het hoofd te bieden. Daarom zal het nieuwe beleid ook gericht zijn op het de preventie en aanpak van kernproblemen:

1. Problemen met opvoeden en opgroeien
Er komen Ouder-Kind-Centra in de wijken. Dat zijn laagdrempelige loketten waar voorlichting wordt gegeven, problemen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd, makkelijker actie worden ondernomen of kan worden doorverwezen en waar licht pedagogische hulp kan worden geboden. Het college richt zich daarbij eerst op prioriteitswijken en op kinderen van 0-6 jaar.
Om de hardnekkige problematiek van risicogezinnen goed aan te pakken zal de zorgketen om deze gezinnen heen sluitend gemaakt moeten worden.
De probleemsignalering en het daadwerkelijk aanbieden van hulp moeten beter op elkaar aansluiten.

2. Gezondheidsproblemen:
Via sport- en leefstijlprogramma's wil de gemeente voorkomen dat kinderen te dik worden. Rond sportstimulering bieden zogenoemde playgrounds en de introductie van buurt-sportwerkers-nieuwe-stijl (`BSLIM-werkers') goede mogelijkheden.

3. Daarnaast behoren het voorkomen en aanpakken van problemen rond veiligheid (o.m. door de inzet van Jeugd- en Jongerenteams), het verder terugdringen van het voortijdig schoolverlaten en het aanpakken van taal- en onderwijsachterstanden tot de belangrijkste opgaven voor het nieuwe integrale jeugdbeleid.

Verdere procedure
Als de gemeenteraad instemt met de voorgestelde richting, zal het integrale jeugdbeleid op onderdelen verder worden uitgewerkt. De komende maanden zal wethouder Van Schie de nota `Opgroeien in balans' bespreken met de betrokken organisaties. Daarna volgt de inspraak over deze nota en de uitwerking ervan.