FNV

Nederland verdient beter

Red de Arbowet

Bewijslast seksuele intimidatie niet zomaar omkeren Niemand hoeft bang te zijn voor een lawine aan valse beschuldigingen wegens seksuele intimidatie. Dat schrijft FNV e-Magazine na de aankondiging van het kabinet dat het de bewijslast wil omkeren.

De commotie die is ontstaan over de omgekeerde bewijslast rondom seksuele intimidatie op de werkvloer is onterecht. Dat zegt FNV-beleidsmedewerker Corine van der Vliet.

"De omgekeerde bewijslast betekent een steun in de rug voor de slachtoffers en zal in elk geval gaan gelden voor de werkgever. Die zal dan moeten bewijzen dat hij voldoende heeft gedaan om seksuele intimidatie te voorkomen. Of het ook voor de pleger gaat gelden, is nog onduidelijk."

Seksuele intimidatie is opgenomen in de Arbo-wet. "En we willen het daar ook graag houden", zegt Van der Vliet. "De beste manier om dit probleem aan te pakken is waar het gebeurt, op de werkvloer."

In de Arbo-wet staat dat elke werkgever verplicht is te zorgen dat elke werknemer gevrijwaard is van seksuele intimidatie. Werkgevers moeten hierop beleid hebben en aan preventie doen.

"Veel bedrijven hebben daarom vertrouwenspersonen, klachtencommissies en soms ook gedragscodes", zegt Van der Vliet. "Daar moeten ze vooral mee doorgaan."

Een paar jaar geleden is er een EU-richtlijn over seksuele intimidatie vastgesteld. Nederland had al veel geregeld in de Arbo-wet, maar voldeed op één punt nog niet: een goed toegankelijke klachteninstelling.

Dat wordt nu waarschijnlijk de Commissie Gelijke Behandeling, maar niemand heeft het wetsvoorstel nog gezien. "Het wetsvoorstel kan een mooie aanvulling zijn op de bepalingen in de Arbo-wet."

Verder in het FNV e-Magazine: Schoonmakers eisen EUR 10,- per uur; RSI bedreigt jongeren; werkgevers lopen vaker weg.

* Open het FNV e-Magazine

* Neem een gratis abonnement

13 april 2005
FNV e-Magazine 13 april 2005.htm