FloraHolland


Weekbericht 14 bolbloemen

FLORAHOLLAND (14 april 2005) -Bolbloemen
Het gaat niet goed met veel bloemen. Daar kunnen we kort over zijn. De ineenstorting van veel prijzen in de tweede helft van de vorige week is in geheel week 14 doorgegaan. De gemiddelde prijs kwam maar liefst 0,02 lager uit op 0,13 gemiddeld terwijl er een aanvoerstijging was van 6,1 procent bolbloemen. Ten opzichte van vorig jaar waren de verschillen helemaal groot omdat we toen in de week voor Pasen zaten. 5 procent minder aanvoer en 0,04 cent lagere prijzen voor de bolbloemen maakt duidelijk dat we interen op de grote omzetvoorsprong welke we tot nu toe hebben. Het is weer smachten naar een echte bloemendag maar de eerstvolgende (op 21 april secretaressedag en moederdag op 8 mei) maakt de verwachting voor de komende week niet optimistisch.

Tulpen
De prijsvorming bij de tulpen ging verder onderuit tot een gemiddelde concernprijs van ruim 0,08. Dat was weer 0,02 lager dan de week ervoor. Het verdient echter wel een nuancering omdat het seizoen van pluktulpen inmiddels is begonnen. En dat is ruim een week eerder dan vorig jaar. Op vestiging Rijnsburg werden er 3 miljoen stuks van aangevoerd welke in het begin van de week nog 0,05 deden maar eindigden op een gemiddelde prijs van 0,035. Bijzondere plukkertjes als Yellow Pompon brachten nog 0,15 op. Maar voor de overige 38 miljoen (!) snijtulpen was het dus overwegend een zware tegenvaller welke het uiteindelijke rendement van dit seizoen bij een groot aantal broeiers nog een flinke negatieve tik lijkt te gaan geven. Toch ook deze week weer aanvoerders die redelijke prijzen maakten, maar het worden er wel steeds minder. De parkieten gingen gemiddeld nog voor tegen de 0,20 van de hand maar de kostprijs kennende is ook dat geen hosannaprijs. Het is een goede zaak dat een aantal aanvoerders tegen het einde van de productie begint te komen.

Ook de lelies kenden een flinke prijsval. Longiflorum heeft al weken last van mindere prijzen en gingen de hele week rond de 0,29 op vestiging Naaldwijk .
La-hybride begonnen op maandag met gemiddeld 0,329 en zakte op donderdag naar 0,262, waarna het op vrijdag weer opliep naar 0,31. Oriental startte op maandag met 0,688 met een grote diep van 0,572 op donderdag, waarna het vrijdag weer steeg naar 0,651.

De Irissen kenden wederom een terugval van bijna 0,02 ten opzichte van de week ervoor en ligt nu op hetzelfde niveau als vorig jaar. 0,10 precies valt tegen ten opzichte van het gehele seizoen tot nu toe. Want gemiddeld liggen we ruim 0,05 boven vorig jaar.

De ranonkel kende weer een toename van de aanvoer ten opzichte van vorige week. 8 procent meer aanvoer brengt het totaal op bijna 2,5 miljoen stelen welke voor 0,11 gemiddeld van eigenaar verwisselden. Maar zoals zo vaak: statistieken geven vaan verkeerde beelden. Want een breed assortiment van de betere kwaliteit gaat voor beste prijzen van de hand. Partijen voor meer dan 0,50 zijn geen uitzondering geweest in deze week. Grote verschillen tussen aanvoerders worden geconstateerd: Pauline Gold bracht op vestiging Rijnsburg gemiddeld 0,11 op. Sommige aanvoerders zaten op 0,04 en anderen op 0,25. FloraHolland Award-winnaar 'Green Succes' scoorde gemiddeld 0,33 met uitschieters tot 0,52.


---